Navigatie overslaan
tentoonstelling

Rosa Loy

  • 24 september 2017 t/m 18 maart 2018
  • Drents Museum

Bilder Bergen

In de tentoonstelling Bilder Bergen, die van 24 september 2017 t/m 18 maart 2018 in het Drents Museum te zien is, staan de eigenzinnige schilderijen van Rosa Loy (Zwickau, 1958) centraal. Binnen haar bijzondere oeuvre heersen eigen wetten en gewoontes. Haar schilderijen worden bevolkt door vrouwen en dieren in uiteenlopende landschappen, die zich uitstrekken van het ondergrondse tot voorbij het oneindige. Behalve Loy’s onderwerpen is ook haar schildertechniek en de manier waarop zij verf gebruikt bijzonder. Loy gebruikt melkeiwit en pigment, dat de mogelijkheid biedt om een zeer groot scala aan kleuren te creëren.

Multimedia tour
Ontdek met de multimedia tour de tentoonstelling van Rosa Loy op een geheel andere manier met onder andere audiofragmenten. 

Vrouwelijke hoofdrol
Rosa Loy werkt al decennia als kunstenaar aan een oeuvre waarin de vrouw centraal staat. Haar schilderijen laten zelden mannen zien en als ze al afgebeeld zijn, zijn ze klein gehouden. De vrouwen die de werken van Rosa Loy laten zien, bevinden zich doorgaans in situaties die op zijn minst merkwaardig genoemd kunnen worden. Zo luistert een vrouw naar een vlinder die fluistert in haar oor terwijl een kabouter uit een pop onder de grond kruipt, krijgt een andere vrouw een ring aangeboden van een zwarte vogel of staat een boerin toe te kijken hoe twee vrouwen aan komen vliegen met een houten huis op hun schouders. In de wereld van Rosa Loy lijkt alles mogelijk. De vrouwen verwijzen naar Loy’s hoofdthema: de kennis van de vrouw en in het bijzonder de kennis van Loy zelf, die ze door ervaring, beleving en studie heeft opgedaan.

De natuur als inspiratiebron
Mens en natuur staan in de schilderijen van Rosa Loy zo dicht bij elkaar dat ze soms letterlijk met elkaar vergroeid zijn. Deze wereld van vrouwen en planten, met zijn metamorfosen, vergroeiingen en onlogische combinaties, ligt het dichtst bij een fantasie- of droomwereld. Rosa Loy studeerde tuinbouwkunde en kent daarom de plantenwereld op haar duimpje. De grote tuin met planten en bloemen bij haar huis is een bron van inspiratie.

Op zaterdag 23 september is de tentoonstelling officieel geopend. Neo Rauch hield de openingstoespraak voor deze tentoonstelling.