Navigatie overslaan
tentoonstelling

Sprez­za­tu­ra

  • 2 juni t/m 3 november 2019
  • Drents Museum

Tot en met 3 november 2019 schitteren 69 Italiaanse meesterwerken in de tentoonstellingsvleugel van het Drents Museum in Assen.

In de tentoonstelling Sprezzatura - Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910) staat het werk centraal van maar liefst veertig schilders uit heel Italië, zoals Antonio Mancini, Federico Zandomeneghi, Giovanni Segantini, Giacomo Favretto en Giuseppe Pellizza. Het Drents Museum laat het Nederlandse publiek kennismaken met de ongekende kwaliteit en schoonheid van de Italiaanse 19de-eeuwse schilderkunst. De schilderijen zijn voornamelijk afkomstig uit prominente Italiaanse museale collecties, waaronder het Uffizi Museum in Florence. Een groot deel is niet eerder in Nederland te zien geweest.

Toeslag
* Gedurende de tentoonstelling van Sprezzatura (2 juni t/m 3 november 2019) geldt een toeslag van € 5,00 op de normale entreeprijs. Aan de kassa ontvangt iedere toeslagbetalende bezoeker een voucher. Op vertoon van deze voucher krijg je € 2,00 korting op een kopje koffie/thee in Grandcafé Krul of op het assortiment in de Museumshop (bij een minimale aankoop van € 10,00).

Verrassende kijk op Italiaanse kunst
Sprezzatura biedt een verrassende kijk op de Italiaanse kunst, een beeld dat vooral wordt bepaald door de Romeinse tijd, de renaissance en de barok. In het overzicht van vijftig jaar Italiaanse schilderkunst maakt de bezoeker kennis met de belangrijke kunstacademies, stromingen en genres. De tentoonstelling laat zien hoe virtuoos, krachtig en fascinerend de Italiaanse kunst uit deze periode is. Het Italiaanse woord 'sprezzatura' is een oud Italiaans woord met vele betekenissen, waaronder 'virtuositeit'. Iets doen met 'sprezzatura' betekent iets met zoveel zwier en speels gemak doen, dat de overtuigingskracht er vanaf spat.

De tentoonstelling
In Sprezzatura passeren verschillende groepen en stijlen de revue, die de basis hebben gelegd voor de Italiaanse kunst van de twintigste eeuw. Daarnaast wordt ingezoomd op de geschiedenis, de muziek en de literatuur uit deze periode. De tentoonstelling biedt daarmee context wat betreft de historische gebeurtenissen, waarbij het verband tussen de kunst en de maatschappelijke ontwikkelingen in het eengeworden Italië (vanaf 1861) duidelijk wordt. De vormgeving is in handen van Studio Berry Slok uit Amsterdam. Bij de tentoonstelling wordt een breed activiteitenprogramma ontwikkeld. 

Schilderijen uit bekende Italiaanse collecties
De schilderijen uit de tentoonstelling komen uit prominente museale collecties uit heel Italië: van Milaan, Venetië, Turijn en Florence tot aan Rome, Napels en Palermo. Hiervoor werkt het Drents Museum onder meer samen met de Gallerie degli Uffizi (Florence), de Galleria d’Arte Moderna di Palazzo Pitti (Florence), Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea (Rome), de Galleria d'Arte Moderna Milano (Milaan), de Galleria d'Arte Moderna di Torino (Turijn), de Galleria d’Arte Moderna di Venezia a Ca’Pesaro (Venetië) en Collezione Balzan (Badia Polesine). 

Opvolger The Glasgow Boys en Peredvizhniki
De tentoonstelling Sprezzatura - Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910) vormt het derde deel in de reeks 'Kunst rond 1900 in internationaal perspectief', waarin het Drents Museum Europese kunstenaarsgroepen uit de late negentiende, vroege twintigste eeuw presenteert. Eerdere delen in deze reeks waren The Glasgow Boys - Schots Impressionisme 1880-1900 (2015) en Peredvizhniki - Russisch realisme rond Repin (2016).

Federico Zandomeneghi, In bed, 1878, Gallerie degli Uffizi, Galleria d'arte moderna di Palazzo Pitti, Firenze. © Dipartimento fotografico delle Gallerie degli Uffizi​

Filippo Palizzi, Meisje op een rots in Sorrento, 1871, Collezione Fondazione Internazionale Balzan, Badia Polesine. International Balzan Prize Foundation, Zurich. © Collezione Balzan

Giacomo Favretto, Een ontmoeting, 1880, Collezione Fondazione Internazionale Balzan, Badia Polesine International Balzan Prize Foundation, Zurich. © Collezione Balzan @ Badia Polesine/Italy

Enrico Gamba, De stem voor annexatie van de Abruzzen, 1861, Galleria d’arte Moderna, Genova. © Galleria d'Arte Moderna, Genova