Navigatie overslaan
tentoonstelling

Vikin­gen!

  • 1 mei t/m 28 oktober 2012
  • Drents Museum

In samenwerking met het Nationaal Museum van Oudheden in Stockholm was in 2012 de tentoonstelling Vikingen! in het Drents Museum te zien.

De tentoonstelling scheen een nieuw licht op het bijzondere volk dat meer dan duizend jaar geleden voor de kusten van Ierland, Engeland en Nederland opdoemde. De historische Scandinaviërs worden vaak als barbaren gezien die vreselijke verwoestingen aanrichtten. In Vikingen! werd dit beeld genuanceerd.

Vikingen in Assen
Bijna 550 voorwerpen van aardewerk, zilver, goud, glas en steen gaven een goed beeld van het leven in de Vikingtijd (circa 793 - 1066 na Christus). Sieraden, gebruiksvoorwerpen, grafvondsten en religieuze objecten maakten duidelijk dat de Vikingcultuur niet alleen gedomineerd werd door strooptochten en plunderingen. Handel was een belangrijk motief om op reis te gaan, maar ook de thuisbasis met haar akkers was van groot belang. De tentoonstelling liet zien hoe internationaal de Vikingen opereerden en hoe ze allerlei vreemde elementen in hun eigen cultuur opnamen. Verder maakten bezoekers kennis met het runenschrift en de bijzondere beeldcultuur van dit Scandinavische volk. Voor de tentoonstelling werd bovendien een replica van een 8 meter lang Vikingschip gebouwd. Deze Krampmacken kreeg een speciale plaats in de vijver van de Museumtuin.

Primeur
De rondreizende tentoonstelling startte haar internationale tour in het Drents Museum in Assen. Daarna reisde Vikingen! verder naar Edinburgh, Moskou, München, Amerika en Canada. Veel van de tentoongestelde objecten waren nog niet eerder buiten Scandinavië te zien geweest.

Publicatie
De tentoonstelling Vikingen! maakt deel uit van de serie Internationale archeologie in het Drents Museum. Het Drents Museum presenteerde eerder de succesvolle tentoonstellingen Het Terracotta Leger van Xi’an (2008), Goud uit Georgië (2010) en De Gouden Eeuw van China (2011-2012). Bij de tentoonstelling verscheen de gelijknamige publicatie, een uitgave van WBOOKS.