Navigatie overslaan
tentoonstelling

Viva la Frida!

  • 8 oktober 2021 t/m 18 april 2022
  • Drents Museum

Over Viva la Frida!

Twee van 's werelds belangrijkste Frida Kahlo-collecties komen voor het eerst bij elkaar in de tentoonstelling Viva la Frida! - Life and art of Frida Kahlo, die van 8 oktober 2021 tot en met 18 april 2022 te zien is in het Drents Museum in Assen. De vermaarde schilderijen en tekeningen uit het Museo Dolores Olmedo worden getoond naast een buitengewone collectie van haar persoonlijke bezittingen als kleding, beschilderde korsetten en sieraden van Museo Frida Kahlo. Door deze twee collecties uit Mexico-Stad samen te voegen heeft het Drents Museum de unieke kans om het complete Frida-verhaal vertellen. 

Frida Kahlo (1907-1954) is zonder twijfel een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld. Haar indrukwekkende kunstwerken, roerige leven en bijzondere levensstijl doen Kahlo uitgroeien tot een wereldwijd icoon én cultfiguur. Door een ernstig busongeluk lijdt ze veel pijn en ondergaat ze door de jaren heen een groot aantal operaties. Wat haar telkens de kracht geeft om door te gaan is haar grote liefde voor de kunst, voor haar man – de kunstenaar Diego Rivera – en voor Mexico en zijn volkscultuur. Ze schildert zelfportretten die doorvlochten zijn met symboliek, geïnspireerd door haar tumultueuze relaties, gebroken lichaam, politieke overtuiging, buitengewone veerkracht en creativiteit.

Schilderijen en tekeningen uit de Olmedo-collectie
Museo Dolores Olmedo heeft de grootste collectie met werk van Frida Kahlo ter wereld. De verzameling is aangelegd door de Mexicaanse Dolores Olmedo (1908-2002) die vanaf 1955 op aanraden van haar goede vriend Diego Rivera werk van Kahlo en hemzelf ging verzamelen. In Viva la Frida! zijn sleutelstukken uit deze collectie te zien, waaronder Henry Ford Hospital (1932), De gebroken zuil (1944) en Zelfportret met aapje (1945). 

Persoonlijke bezittingen uit het Blauwe Huis
De tentoonstelling werpt nieuw licht op Kahlo's levensverhaal aan de hand van de opmerkelijke verzameling persoonlijke bezittingen uit het Blauwe Huis, waar de kunstenaar haar hele leven heeft gewoond (nu Museo Frida Kahlo). In 2004 werden deze bezittingen ontdekt, nadat ze 50 jaar aan het zicht onttrokken geweest waren. De collectie omvat onder andere foto’s, documenten, tekeningen, kledingstukken, sieraden en beschilderde korsetten. 

Frida Friday
Vanaf vrijdag 25 februari vervallen er veel maatregelen en dat betekent feest! Tot en met 15 april 2022 staat ons museum iedere vrijdagavond in het teken van Frida Friday. Roep je partner, vrienden, vriendinnen, familie en collega's bij elkaar en kom genieten van een heerlijke Mexicaanse borrelplank, Mexicaanse drankjes en entertainment in Bar Brasserie Pingo.

Activiteitenprogramma
Naast de tentoonstelling organiseert het Drents Museum een uitgebreid activiteitenprogramma met Te Gast-lezingen, een festival, een podcastserie en een evenement rond de Mexicaanse feestdag Día de Muertos (Allerzielen, 2 november). Hiervoor werkt het Drents Museum onder meer samen met Eva Koreman, Hedy d'Ancona, Cathelijne Blok, Redouan Ait Chitt, Gerda Lenten Havertong en Nadia Moussaid. 

FAQ
Heb je een vraag over jouw bezoek aan Viva la Frida! Bekijk dan eerst onze pagina met veelgestelde vragen. Staat het antwoord er niet tussen neem dan contact met ons op via info@drentsmuseum.nl 

Online opening
Viva la Frida! is officieel geopend op donderdagmiddag 7 oktober 2021. Met een verrassend online openingsprogramma zet het museum in op een grote start van de tentoonstelling, waarbij interviews worden afgewisseld met mode, dans, muziek én een virtuele rondleiding. 

Viva la Frida!
In Assen zijn in de grote tentoonstellingszaal tientallen persoonlijke bezittingen en 42 kunstwerken van Frida Kahlo te bewonderen, waarvan 28 schilderijen en 14 werken op papier. In de filmzaal in de grote tentoonstellingszaal kunnen bezoekers de korte film Meet Frida bekijken. De tentoonstelling en het bijbehorende boek Viva la Frida! - Life and art of Frida Kahlo (WBOOKS, 2021) werpen nieuw licht op Frida Kahlo's wereld en de manier waarop cultuur, politiek, gender, handicap en nationale identiteit haar leven, haar stijl en haar taboedoorbrekende kunst hebben beïnvloed. 

Onderwijs
Bij de tentoonstelling hoort ook een onderwijspakket, zowel voor het primair onderwijs als het voortgezet onderwijs en het MBO.

Voor Viva la Frida! gelden speciale openingstijden: van maandag tot en met zondag van 10.00 - 18.00 uur en op vrijdag van 10.00 - 22.00 uur.