Navigatie overslaan
tentoonstelling

Vrou­we­lij­ke kun­ste­naars uit de col­lec­tie kunst 1885 – 1935

  • 10 oktober 2020 t/m 3 januari 2021
  • Drents Museum

Eind vorig jaar startte het Drents Museum een onderzoek naar vrouwelijke kunstenaars in de collectie Kunst rond 1900.

In tentoonstellingen en publicaties van deze belangrijke collectie kwamen voornamelijk de namen en werken van mannelijke kunstenaars aan bod. Aandacht voor hun vrouwelijke collega’s bleef uit. Geheel onterecht, want tijdens het collectieonderzoek kwamen prachtige objecten aan het licht. Een selectie hiervan is nu te bewonderen in het museum.

Johanna van Eijbergen (uitvoering: G. Dikkers & Co), Vaas met decor van een kever (ca. 1905)

Thérèse Schwartze, Vrouw met zonnebloemen (1885)

Rachel van Dantzig, Twee forellen (ca. 1910)

Uit het depot
Een prachtig vergeten schilderij van Thérèse Schwartze, bronzen vissen van Rachel van Dantzig, bijzonder koperen sierwerk van Johanna van Eijbergen en art nouveau boekomslagen van Cornelia van Balen: het zijn slechts enkele voorbeelden van de prachtige kunstwerken die in de Balzaal te bezichtigen zijn. De meeste van deze werken zijn nooit eerder in het museum tentoongesteld, ook al zitten ze al jaren in de collectie. Ze werden bewaard in het depot. Nu kan iedereen ervan genieten.

Diversiteit
De kunst rond 1900 kenmerkt zich door de grote diversiteit aan kunstsoorten en deze kleine presentatie laat zien dat vrouwen in al deze disciplines werkzaam waren als kunstenaar, ontwerper of uitvoerder. Duidelijk wordt ook dat de kunstwerken van prachtige kwaliteit zijn en zeker niet onderdoen voor de werken van mannelijke kunstenaars. Het uitblijven van aandacht op deze werken blijkt onterecht. De presentatie is een eerste stap naar een meer divers beeld van de collectie.