Navigatie overslaan
2 maart 2021

Livestream van­uit Drents Muse­um met work­shop op loca­tie voor bewo­ners Vanboeijen

Om mensen met een beperking, ook tijdens de coronacrisis, in aanraking te laten komen met kunst, hebben het Drents Museum, ICO Partner in Kunst & Cultuur, Special Arts en zorgorganisatie Vanboeijen de handen ineen geslagen. 

Sinds kort kunnen bewoners bij Vanboeijen live een rondleiding door de tentoonstelling Henk Helmantel - Meesterschilder in het Drents Museum volgen en aansluitend deelnemen aan de workshop Stillevens op en top

Het stond al een tijdje op het wensenlijstje: een rondleiding in het Drents Museum én een workshop voor de bewoners bij Vanboeijen. Door het sluiten van het museum vanwege het coronavirus, moesten de plannen worden aangepast. En daarom is het idee ontstaan om de rondleiding online te geven. Zo krijgen de bewoners toch de mogelijkheid om een kijkje in het museum te nemen.  

Livestreamen
De gehele rondleiding door de tentoonstelling Henk Helmantel – Meesterschilder wordt uitgezonden via een livestream. Op deze manier ontstaat er interactie en kunnen er over en weer vragen worden gesteld. Ook komt de meesterschilder tijdens de rondleiding zelf in beeld om vragen te beantwoorden. De reacties van de bewoners bij Vanboeijen zijn positief. ‘De bewoners kregen op een gegeven moment door dat een livestream iets heel anders is dan kijken naar een film: er werd een vraag aan hen gesteld, er was interactie. Hierdoor voelde het alsof ze echt in het museum waren’, aldus John Lange, vrijetijdscoach bij Vanboeijen.

Stillevens op en top
Na de livestream wordt op locatie de workshop Stillevens op en top, dat aansluit bij het werk van Helmantel, georganiseerd. De workshop wordt verzorgd door kunstenaar Gejan Stol van het ICO. Onder haar begeleiding maken de bewoners hun eigen kunstwerk. Om de bewoners aan te moedigen zelf aan de slag te gaan, neemt Stol een koffer vol materialen uit het museum en haar eigen atelier mee. Bewoners kunnen zich voor hun eigen kunstwerk laten inspireren door de inhoud van de koffer én de kunstwerken van Helmantel die ze even daarvoor live hebben gezien. 

Het Drents Museum, ICO Partner in Kunst & Cultuur, Special Arts en Vanboeijen hebben dit programma speciaal ontwikkeld voor de bewoners van zorgorganisatie Vanboeijen. Het programma heeft als doel om mensen, met en zonder beperking, te verbinden door middel van kunst. Het is een laagdrempelig programma waardoor iedereen mee kan doen op zijn/haar eigen niveau.