Navigatie overslaan
16 september 2019

Rus­si­sche con­ser­va­tor te gast in uitwisselingsprogramma

De afgelopen weken was de Russische archeologe en conservator Barbara Busova te gast bij het Drents Museum.

Barbara is een archeologe en conservator uit Rusland, die zich heeft gespecialiseerd in leer uit de vroege ijzertijd in zuid Siberië. Ze is werkzaam bij het Grabar Art Conservation Center in Moskou en kwam naar Assen via het ‘Exchange Program for Young Curators’ van EUNIC (European Union National Institutes for Culture). Deze samenwerking is tot stand gekomen dankzij de Nederlandse Ambassade in Moskou. Barbara heeft in het Drents Museum meegelopen met de conservatoren archeologie, om te zien hoe Nederlandse conservatoren hun vak beoefenen.

Samen met haar begeleider, conservator Bastiaan Steffens, werkte Barbara aan een toekomstige prehistorie tentoonstelling. Daarnaast werkte ze mee aan de expositie ‘In de ban van de Ararat’ welke in 2020 te zien zal zijn in het Drents Museum. In deze expositie worden objecten getoond uit het History Museum of Armenia in Yerevan én een uniek reliek van de Ark van Noach. Veel literatuur over deze objecten is in het Russisch, dus Barbara was bij uitstek geschikt om hier aan mee te werken.

Ook heeft Barbara als expert op het gebied van leer, het Noorderlijk Archeologisch Depot in Nuis geadviseerd over hoe ze hun leren voorwerpen het beste kan conserveren.