Openingstijden:

dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur

Het Grootste Poppenhuis van Nederland

Een belevenis voor jong en oud

Het 'Poppenhuis' brengt je naar het Drenthe van de 18de eeuw. Een tijd waarin pruiken in de mode waren en er nog geen elektriciteit was. Communicatie ging via postduiven en etiquette voerde de boventoon. Een bezoek aan dit huis is een belevenis voor jong en oud: een historische ontmoeting met de wereld van 250 jaar geleden die je niet snel vergeet! In elke kamer valt er iets te beleven en er zijn veel doe-activiteiten. Met recht stijlkamers 2.0! Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij en de steun van verschillende Drentse families kunnen we dit deel van de Drentse geschiedenis vertellen.

Poppen komen tot leven

De eigenaresse van het Poppenhuis, gespeeld door actrice Liz Snoijink, laat je kennismaken met haar 'poppen': de voorname familie Van Lier en hun personeel. Je kiest zelf tijdens een verrassende multimediatour welke bewoner je rondleidt. Wordt het meester Johannes Van Lier, dochter Barbara, kokkin Tallegien of een van de andere bewoners? Aarzel niet te lang, want er moet nog zoveel gebeuren. De kamers moeten worden gestoft, het zilverwerk gepoetst en er moet een smakelijk feestmaal bereid worden. Stadhouder Willem V komt namelijk op bezoek! De keuze is aan jou.

Addergebroed

Vanaf 27 mei 2017 is in diverse Drentse theaters de muziektheaterproductie Addergebroed te zien. Addergebroed is een moderne verbeelding van het historische verhaal over Johannes van Lier!

Muziek, cast en regie
Musicalster Tony Neef speelt in Addergebroed de rol van Van Lier. Neef is onder andere bekend van rollen in musicals als Beauty and the Beast en Sonneveld de Musical. Wieneke Remmers (o.a. van Sonneveld de Musical en The Sound of Music) speelt zijn vrouw Rolina. Het script en de regie zijn in handen van Koen van Dijk, onder meer bekend van de musicals Amandla! Mandela en Cyrano. De muziek, geschreven door folkduo Tangarine, wordt live op toneel uitgevoerd door een maar liefst vijftigkoppig Noord Nederland Jeugd Orkest.

Cast foto met Koen van Dijk (midden), Tangerine, Tony Neef en Wieneke Remmers.
Foto: Bertil van Wieren.

Verhaal van Van Lier
Drenthe biedt een schat aan verhalen. De verhalen over armoede kennen we, die over het rijke Drenthe liggen nog verborgen in de Drentse archieven. Addergebroed brengt daar verandering in, door het verhaal van Johannes van Lier te vertellen. Deze ambitieuze jongeman kwam als buitenstaander naar Drenthe en wist door zijn werk voor De Drost en Willem V in korte tijd vriend en vijand voor zich te winnen. Tenminste, daar leek het op. Johannes liet huize Overcingel bouwen, genoot van Drenthe en stortte zich op zijn passie – adders. Zich niet bewust van de nadere politieke slangen…Een gloednieuw verhaal dus, rijk aan ambitie en gekonkel, geworteld in het Drenthe van de 18e eeuw. Verteld en gespeeld door een verrassend team van bekend en onbekend talent. Addergebroed gaat op 27 mei 2017 in première in de Nieuwe Kolk in Assen.

Meer informatie
Kaarten voor de muzikale voorstelling zijn te koop in de Museumshop en de Drentse theaters. Kijk voor meer informatie op addergebroed.nu