Toegankelijkheid van het gebouw
Toegankelijkheid van het gebouw
Ons museum heeft een modern en een historisch gedeelte. Het gebouw is voor een groot deel goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers en families met kinderwagens en/of buggy’s. Enkele plaatsen in het monumentale gedeelte van het museum zijn moeilijk of niet bereikbaar. Daarnaast is een deel van het gebouw niet geschikt voor een prikkelarm bezoek. Op dit deel van de website proberen we je zoveel mogelijk informatie te geven over onze toegankelijkheid.
Vouwkrukjes
Het museum heeft vouwkrukjes die je kunt lenen. De vouwkrukjes staan klaar bij de Informatiebalie en mogen in het hele museum worden gebruikt.
Bezoek met rolstoel
Een groot deel van het museum is goed toegankelijk voor mensen die minder goed ter been zijn of die gebruikmaken van een rolstoel, scootmobiel of ander hulpmiddel. De meeste verdiepingen zijn bereikbaar met een lift. Scroll naar beneden voor de uitzonderingen. Onze medewerkers bij de Informatiebalie kunnen adviseren over de optimale route voor bezoekers in een rolstoel en op de plattegrond tonen waar de moeilijk, of niet bereikbare plekken zich bevinden.
Maximale breedte rolstoelen en scootmobielen
Let op: sommige deuren, gangpaden en liften zijn niet breder dan 90 cm. Rolstoelen en scootmobielen die breder zijn dan 110 cm, mogen daarom niet mee in het museum. In onze hal is voldoende ruimte om deze (overdekt) te parkeren en over te stappen in een rolstoel van het museum. De kleinste liften in het museum zijn de lift bij Bar Brasserie Pingo (90 cm breed en 130 cm diep) en de lift bij het Poppenhuis (89cm breed en 128cm diep).
Rolstoelen en rollators lenen
Er zijn gratis rolstoelen en rollators aanwezig voor iedereen die hier gebruik van wil maken. Omdat het aantal beperkt is, raden wij aan om een rolstoel of rollator te reserveren via het algemene telefoonnummer van het museum (0592 - 377 773) of via het contactformulier.
Let op: reserveringen kunnen worden verwerkt van maandag tot en met donderdag. Is je bezoek gepland op een vrijdag of in het weekend? Stuur dan uiterlijk donderdag voor 12.00 uur het reserveringsverzoek naar ons toe.
Rolstoeltoegankelijke toiletten
In het museum zijn twee rolstoeltoegankelijke toiletten aanwezig. Het ene toilet bevindt zich bij de centrale hal, het andere bij Bar Brasserie Pingo, naast het damestoilet.
Mobiele pinautomaten
Al onze pinautomaten zijn mobiel. Mensen die minder goed ter been zijn of gebruikmaken van een rolstoel, scootmobiel of ander hulpmiddel krijgen het betaalpunt overhandigd.
Moeilijk bereikbare plekken
Het Drents Museum heeft helaas een aantal plaatsen in het monumentale gedeelte die moeilijk of niet toegankelijk zijn. Onze medewerkers aan de Informatiebalie geven graag uitleg over deze plekken.
De GS-zaal
De GS-zaal is alleen met een trap te bereiken. In deze zaal organiseren wij een enkele keer een publieksactiviteit waarvoor in andere zalen op dat moment geen ruimte is. Vanaf de opening van Labyrinthia is hier een lift aanwezig.
Het Grootste Poppenhuis van Nederland
Het Grootste Poppenhuis van Nederland is te vinden in het monumentale Ontvangershuis. De begane grond (de eetkamer en keuken) en de eerste verdieping (de goudleer en de rode kamer) zijn met een liftstoel te bereiken (vanaf eind 2024 zal ook hier een lift aanwezig zijn). De twee andere kamers zijn alleen via een trap toegankelijk.
Het Grootste Poppenhuis van Nederland is niet toegankelijk voor mensen in een elektrische rolstoel, omdat de kleinste doorgang 73 cm is.
Kom je met kinderwagen of buggy en wil je graag de verdiepingen bezoeken die alleen met de trap toegankelijk zijn, dan raden wij je aan de wagen of buggy bij de trap te laten staan i.v.m. beperkte ruimte verderop.
Meer informatie
Neem voor meer informatie over de toegankelijkheid van het museum contact op met info@drentsmuseum.nl of via het algemene telefoonnummer (0592 - 377 773). Heb je hulp nodig? Onze medewerkers bij de entree of bij de Informatiebalie helpen je graag verder.