Navigatie overslaan
tentoonstelling

DMspot­light: Cor­ne­lis van der Sluys, Afi­na Goud­schaal en Suze Robertson

  • 16 april t/m 24 september 2023
  • Drents Museum

Deze tentoonstelling is inmiddels afgelopen. Vanaf 14 oktober 2023 presenteren wij de tentoonstelling DMspotlight - De wondere wereld van de Leipziger Schule.

In de kabinetten van het Drents Museum was van 16 april tot en met 1 oktober 2023 het werk van drie kunstenaars uit de periode rond 1900 te zien. Met de reeks DMspotlight stelt het Drents Museum steeds drie kunstenaars voor, die vertegenwoordigd zijn in de collectie. Cornelis van der Sluys, Afina Goudschaal en Suze Robertson zijn de eerste drie. Kunstenaars rond 1900 zitten vol dromen en idealen. De 'nieuwe tijd’ vraagt om ‘nieuwe kunst’ die mooi, maar ook functioneel is. 
 

Kunst 1885-1935
Het zijn roerige tijden rond 1900. Wetenschappers doen de ene na de andere ontdekking, vrouwen krijgen stemrecht en steden groeien na de industriële revolutie. Kunstenaars voelen dat het tijd is voor ‘nieuwe kunst’. Naast schilderijen en beelden, ontwerpen ze nu ook posters, interieurs en kledingstukken. Serviezen en meubels worden unieke kunstobjecten. De diversiteit van de 40.000 objecten in de collectie Kunst 1885-1935 van het Drents Museum is groot. Er is werk aanwezig van meer dan 500 kunstenaars en fabrieken.

Cornelis van der Sluys
Cornelis van der Sluys (1881-1944) is ontwerper van toegepaste kunst zoals meubels, lampen, behang en keramiek. Hij wil zijn ontwerpen bereikbaar maken voor zoveel mogelijk mensen. In de eerste presentatie van de terugkerende reeks DMspotlight zijn meerdere werken van Van der Sluys te zien, waaronder aardewerk, behang en een zeefdruk.

Afina Goudschaal
In de periode rond 1900 gingen steeds meer vrouwen naar kunstacademies. Afina Goudschaal (1877-1956) is afgestudeerd aan Academie Minerva, de Groningse kunstacademie. De opleiding van vrouwelijke studenten was anders dan die van mannelijke collega's. Zo besteedden vrouwen veel tijd aan het natekenen van bloemen en planten. Dit zie je terug in de gestileerde motieven van Goudschaal. Naast motieven worden er ook een aantal portretminiaturen van haar hand getoond.

Suze Robertson
Radicale vernieuwer Suze Robertson (1855-1922) tekent en schildert het harde dagelijkse bestaan op een expressieve manier. Boerinnen en arbeidersvrouwen hebben haar voorkeur. Sinds kort zijn twee werken van Robertson met steun van de Stichting Vrienden van het Drents Museum toegevoegd aan de collectie. Deze nieuwe aanwinsten zijn in DMspotlight voor het eerst te zien. De toekomstige schenking, het werk Bleekveld in Leur, wordt naast deze recente aanwinsten gepresenteerd.   

Overzicht met o.a. Cornelis van der Sluys, S. Lankhout & Co. (uitvoering), Affiche voor Arts & Crafts, 1902, zeefdruk, Collectie R. van der Sluys.

Afina Goudschaal, overzicht van verschillende motieven, ongedateerd, potlood, inkt, waterverf op papier, Collectie Familie le Grand.

Suze Robertson, Bleekveld in Leur (detail), 1895 - 1889, olieverf op paneel, particuliere collectie (toekomstige schenking aan Drents Museum)