DMspotlight: De wondere wereld van de Leipziger Schule
- 14 oktober 2023 t/m 3 maart 2024
- Drents Museum
Deze tentoonstelling is niet meer te zien! Kijk voor de nieuwste editie van DMspotlight op onze
nu te zien-pagina.
Vanaf 14 oktober tot en met 3 maart is in de kabinetten van het museum de presentatie DMspotlight – De wondere wereld van de Leipziger Schule te zien. Meer dan 20 werken van verschillende kunstenaars worden getoond, allemaal uit onze eigen collectie.
Wanneer hoort een kunstenaar bij de Leipziger Schule? Kunstenaars die les hebben gegeven of hebben gestudeerd aan de fameuze Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig zijn onderdeel van de Leipziger Schule. De stijlen en technieken van deze kunstenaars verschillen enorm, maar allemaal baseren zij zich op de realiteit. Realisme en ambacht staan namelijk centraal op de Duitse school. Docenten leggen er de nadruk op techniek en studenten volgen lessen in anatomie, perspectief en materiaalgebruik.
Neue Leipziger Schule
Stap binnen in de wondere wereld van de Leipziger Schule. Je ziet vreemde taferelen, kleurrijke schilderijen en werken die je uitdagen om zelf het verhaal af te maken, waarbij het belangrijk is om ook goed te kijken naar de details.
Matthias Weischer, Bulb (2020)
Titus Schade, Die Drei Windmühlen (2020)
Mirjam Völker, Klemme (2020)
Het Drents Museum en de Leipziger Schule
Naast werken op doek presenteren we in deze tentoonstelling ook een video, waarin wordt uitgelegd wat de Leipziger Schule is, wat de relatie is tussen het Drents Museum en de Leipziger Schule en hoe deze is ontstaan. In de film komen kunstenaars Kristina Schuldt, Rosa Loy, Ulrich Hachulla en algemeen directeur Harry Tupan aan het woord.
Beeld uit het interview met Rosa Loy
Beeld uit het interview met Ulrich Hachulla
De video wordt getoond in het filmzaaltje naast de kabinetten of bekijk de hele video hieronder:
De kunstenaars
In DMspotlight is werk te zien van Katrin Brause, Jan Dörre, Falk Gernegross, Denis Hahn, Aris Kalaizis, Martin Kobe, Corinne von Lebusa, Matthias Ludwig, Rosa Loy, Malte Maseman, Ulf Puder, Christoph Ruckhäberle,Titus Schade, David Schnell, Kristina Schuldt, Robert Seidel, Mirjam Völker en Matthias Weischer.
Bezoek
Ontdek de tentoonstelling: DMspotlight: De wondere wereld van de Leipziger Schule in real life. Koop je tickets voor het Drents Museum nu.
Het Drents Museum is van en voor iedereen. Wij ontvangen al onze bezoekers graag en willen dat iedereen zelfstandig overal aan mee kan doen.
Voor mensen met een beperking, bieden we faciliteiten en activiteiten op maat aan. We hebben rondleidingen in gebarentaal, rondleidingen voor mensen met een visuele beperking en prikkelarme openstellingen. Meer over onze toegankelijkheid.
Het Drents Museum heeft altijd een aantal wisselende tentoonstellingen en daarnaast hebben we een rijke eigen collectie. Onze eigen collectie bevindt zich op dit moment vanwege de verbouwing grotendeels in het depot. Daarom onze collectie archeologie (waaronder de kano van Pesse, het meisje van Yde en de andere veenlichamen), de collectie Drentse geschiedenis, Kunst rond 1900 en hedendaags realisme niet te zien. We verwachten dat Labyrinthia geopend wordt in de loop van 2024. Klik hier voor een overzicht van de huidige tentoonstellingen.
Steeds meer voorwerpen zijn online te vinden. Leer alles over je favoriete voorwerp of ontdek nieuwe schatten!
Geregistreerde hulp- of geleidehonden zijn van harte welkom in het museum, andere huisdieren niet.
Bar Brasserie Pingo is te vinden in het hart van het oude museumgedeelte. De openingstijden van Pingo zijn gelijk aan het museum, namelijk van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 en 17.00 uur. Hier kun je koffie drinken met gebak, maar ook maaltijdsalades, sandwiches en bittergarnituur staan op het menu.
Bekijk ook
Ontdek meer dan 2000 objecten van uit de collectie van het Drents Museum. Leer meer over je favoriete of ontdek nieuwe.