Navigatie overslaan
tentoonstelling

DMspot­light: De won­de­re wereld van de Leip­zi­ger Schule

  • 14 oktober 2023 t/m 3 maart 2024
  • Drents Museum

Deze tentoonstelling is niet meer te zien! Kijk voor de nieuwste editie van DMspotlight op onze 
nu te zien-pagina.

Vanaf 14 oktober tot en met 3 maart is in de kabinetten van het museum de presentatie DMspotlight – De wondere wereld van de Leipziger Schule te zien. Meer dan 20 werken van verschillende kunstenaars worden getoond, allemaal uit onze eigen collectie.

Wanneer hoort een kunstenaar bij de Leipziger Schule? Kunstenaars die les hebben gegeven of hebben gestudeerd aan de fameuze Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig zijn onderdeel van de Leipziger Schule. De stijlen en technieken van deze kunstenaars verschillen enorm, maar allemaal baseren zij zich op de realiteit. Realisme en ambacht staan namelijk centraal op de Duitse school. Docenten leggen er de nadruk op techniek en studenten volgen lessen in anatomie, perspectief en materiaalgebruik.

Neue Leipziger Schule
Stap binnen in de wondere wereld van de Leipziger Schule. Je ziet vreemde taferelen, kleurrijke schilderijen en werken die je uitdagen om zelf het verhaal af te maken, waarbij het belangrijk is om ook goed te kijken naar de details. 

Matthias Weischer, Bulb (2020)

Titus Schade, Die Drei Windmühlen (2020)

Mirjam Völker, Klemme (2020)

Het Drents Museum en de Leipziger Schule
Naast werken op doek presenteren we in deze tentoonstelling ook een video, waarin wordt uitgelegd wat de Leipziger Schule is, wat de relatie is tussen het Drents Museum en de Leipziger Schule en hoe deze is ontstaan. In de film komen kunstenaars Kristina Schuldt, Rosa Loy, Ulrich Hachulla en algemeen directeur Harry Tupan aan het woord.

Beeld uit het interview met Rosa Loy

Beeld uit het interview met Ulrich Hachulla

De video wordt getoond in het filmzaaltje naast de kabinetten of bekijk de hele video hieronder:

De kunstenaars
In DMspotlight is werk te zien van Katrin Brause, Jan Dörre, Falk Gernegross, Denis Hahn, Aris Kalaizis, Martin Kobe, Corinne von Lebusa, Matthias Ludwig, Rosa Loy, Malte Maseman, Ulf Puder, Christoph Ruckhäberle,Titus Schade, David Schnell, Kristina Schuldt, Robert Seidel, Mirjam Völker en Matthias Weischer.