Het Terracotta Leger van Xi’an
- 2 februari t/m 31 augustus 2008
- Drents Museum
Schatten van de eerste keizers van China
Het Drents Museum presenteerde in 2008 de spectaculaire tentoonstelling Het Terracotta Leger van Xi’an - Schatten van de eerste keizers van China. Voor het eerst in Nederland waren de beroemde soldaten van het grafcomplex van de eerste keizer van China te zien, aangevuld met ruim 200 prachtige voorwerpen uit de Qin- en Westelijke Han-dynastie. Het Terracotta Leger van Xi’an is het meest complexe en kostbaarste project uit de geschiedenis van het Drents Museum.
Beschermd in het hiernamaals
In de derde eeuw voor Christus liet de machtige eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi, al tijdens zijn leven een mausoleum bouwen in de buurt van de huidige stad Xi’an. Zijn toekomstige tombe liet hij bewaken door duizenden levensgrote voetsoldaten, ruiters met paarden, boogschutters en wagenmenners: het zogenaamde Terracotta Leger. In zijn ‘paleis voor de eeuwigheid’ kon de keizer in het hiernamaals verder leven, omringd door prachtige voorwerpen én beschermd door zijn eigen leger. In 1974 is dit leger bij toeval teruggevonden door een aantal jonge boeren. Inmiddels is de archeologische vindplaats uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Nog lang niet alle beelden zijn opgegraven: in 2007 zijn er ongeveer 1000 soldaten opgegraven en gerestaureerd, maar lagen er naar schatting nog zeker 6000 bedolven onder een dikke laag aarde.
China in Assen
Het grafcomplex van keizer Qin Shi Huangdi (Qin-dynastie) is de inspiratie geweest voor de bouw van de mausolea van latere Chinese keizers uit de Westelijke Han-dynastie. Naast vele prachtige terracottabeelden zijn ook daar schitterende grafgiften van goud, jade en bronswerk gevonden. In de tentoonstelling waren deze bijzondere grafvondsten van dichtbij te bekijken. Veertien originele, levensgrote terracotta krijgers, tientallen kleine terracottabeelden en vele andere bijzondere en kostbare grafvondsten uit de Qin- en Westelijke Han-dynastie waren gedurende zeven maanden te zien in Assen.
Publicatie
Het Terracotta Leger van Xi’an was onderdeel van de grote manifestatie GoChina! Assen‑Groningen, waarbij het Drents Museum, het Groninger Museum en presenting partner Rabobank in totaal vijf tentoonstellingen presenteerden over Chinese archeologie, avantgarde‑ en hedendaagse Chinese kunst. Daarnaast riep de gemeente Assen 2008 uit tot jaar van China en vonden er gedurende het hele jaar grootschalige activiteiten plaats in het teken van China, zoals een groot Chinees cultuurfestival met muziek, draken‑ en leeuwendansen en een Chinese markt. Bij de tentoonstelling verscheen een rijk geïllustreerde publicatie, een uitgave van Uitgeverij Waanders.
Bezoek
Ontdek de tentoonstelling: Het Terracotta Leger van Xi'an in real life. Koop je tickets voor het Drents Museum nu.
Het Drents Museum is van en voor iedereen. Wij ontvangen al onze bezoekers graag en willen dat iedereen zelfstandig overal aan mee kan doen.
Voor mensen met een beperking, bieden we faciliteiten en activiteiten op maat aan. We hebben rondleidingen in gebarentaal, rondleidingen voor mensen met een visuele beperking en prikkelarme openstellingen. Meer over onze toegankelijkheid.
Het Drents Museum heeft altijd een aantal wisselende tentoonstellingen en daarnaast hebben we een rijke eigen collectie. Onze eigen collectie bevindt zich op dit moment vanwege de verbouwing grotendeels in het depot. Daarom onze collectie archeologie (waaronder de kano van Pesse, het meisje van Yde en de andere veenlichamen), de collectie Drentse geschiedenis, Kunst rond 1900 en hedendaags realisme niet te zien. We verwachten dat Labyrinthia geopend wordt in de loop van 2024. Klik hier voor een overzicht van de huidige tentoonstellingen.
Steeds meer voorwerpen zijn online te vinden. Leer alles over je favoriete voorwerp of ontdek nieuwe schatten!
Geregistreerde hulp- of geleidehonden zijn van harte welkom in het museum, andere huisdieren niet.
Bar Brasserie Pingo is te vinden in het hart van het oude museumgedeelte. De openingstijden van Pingo zijn gelijk aan het museum, namelijk van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 en 17.00 uur. Hier kun je koffie drinken met gebak, maar ook maaltijdsalades, sandwiches en bittergarnituur staan op het menu.
Bekijk ook
Ontdek meer dan 2000 objecten van uit de collectie van het Drents Museum. Leer meer over je favoriete of ontdek nieuwe.