In dank aanvaard: Matthijs Röling
- 17 maart t/m 25 augustus 2019
- Drents Museum
Schenking uit de collecties Röling en Adriaansen
Wegens succes is de tentoonstelling In dank aanvaard: Matthijs Röling verlengd tot en met 25 augustus 2019. In de tentoonstelling toont het museum een grote collectie werk van Röling (Oostkapelle, 1943) uit de particuliere collecties van Cees Röling en Ad en Willy Adriaansen. De stillevens, portretten en mythische voorstellingen van Röling kenmerken zich door harmonie. Over alles hangt een zweem van poëzie en intimiteit. De documentaire M.R. - waarin Matthijs Röling terugblikt op zijn kunstcarrière - is bij de expositie te zien.
Lovende reacties
De tentoonstelling ontvangt lovende reacties van de bezoekers. 'Geweldig', 'Mooie schilderijen', 'Prachtig', het zijn een paar van de commentaren die in het gastenboek van het museum staan geschreven. Maar liefst 100 kunstwerken, waarvan een groot deel is geschonken door Cees Röling en Ad en Willy Adriaansen, zijn te bewonderen in de tentoonstelling In dank aanvaard: Matthijs Röling. De schilderijen van Matthijs Röling zitten vol symboliek en verwijzingen naar een ver verleden of fantasiewereld. In zijn portretten en figuurstudies toont hij de mens in al zijn facetten en voor zijn stillevens gebruikt hij stofuitdrukking, lichtinval en kleur steeds als uitgangspunten. Een groot deel van de werken is nog niet eerder tentoongesteld.
Jonge oude meester
Röling besluit als een van de eerste kunstenaars in Nederland om terug te keren naar de figuratieve kunst en niet mee te gaan in de abstracte en conceptuele kunst van zijn tijd. Het zijn juist de klassieke thema’s en technieken die hem grijpen. Röling wordt ook wel ‘de jongste van de oude meesters’ genoemd. Hij wil naar de werkelijkheid schilderen met de ambachtelijke perfectie van de oude meesters. Iets toevoegen aan die traditie. Röling is een van de grootste figuratieve kunstenaars in Nederland.
Documentaire M.R.
In de documentaire M.R. volgen de makers, Marrit Koopmans en Walker Pachler, Matthijs Röling in zijn dagelijks leven. Röling schildert al jaren niet meer. Tegenwoordig brengt hij zijn dagen door in zijn huis in Ezinge. Zijn woning én de tuin werden vele malen gebruikt als decor in zijn schilderijen: een omgeving van geometrische vormen, schijnbare eeuwenoude ruïnes en de sterrenhemel. Terwijl de seizoenen verstrijken blikt Matthijs in de film terug op een leven lang schilderen en tekenen. M.R. is tijdens de tentoonstellingsperiode te zien in de filmzaal op de afdeling Hedendaags Realisme. De productie is verzorgd door Stichting DITISOPRECHT in coproductie met stichting Beeldlijn.
Figuratieve kunstenaars
In 1965 was in het Drents Museum de allereerste museale tentoonstelling van Matthijs Röling te zien. De tentoonstelling Mimesis is Rölings grootste overzichtstentoonstelling ooit en was in 2005 in het Drents Museum te zien. Sinds jaar en dag neemt het werk van Röling en andere figuratieve kunstenaars een belangrijke plaats in binnen de collectie van het Drents Museum.
Bij de expositie is de publicatie Matthijs Röling. Keuze uit het werk verschenen. Het boek is een uitgave van Van Gorcum en verkrijgbaar in de Museumshop voor € 24,95.
Bezoek
Ontdek de tentoonstelling: In dank aanvaard: Matthijs Röling in real life. Koop je tickets voor het Drents Museum nu.
Het Drents Museum is van en voor iedereen. Wij ontvangen al onze bezoekers graag en willen dat iedereen zelfstandig overal aan mee kan doen.
Voor mensen met een beperking, bieden we faciliteiten en activiteiten op maat aan. We hebben rondleidingen in gebarentaal, rondleidingen voor mensen met een visuele beperking en prikkelarme openstellingen. Meer over onze toegankelijkheid.
Het Drents Museum heeft altijd een aantal wisselende tentoonstellingen en daarnaast hebben we een rijke eigen collectie. Onze eigen collectie bezoek je in onze nieuwe collectiepresentatie Labyrinthia.
Alle actuele tentoonstellingen en presentaties vind je op de pagina tentoonstellingen.
Steeds meer voorwerpen zijn daarnaast online te vinden. Leer alles over je favoriete voorwerp en ontdek nieuwe schatten!
Geregistreerde hulp- of geleidehonden zijn van harte welkom in het museum, andere huisdieren niet.
Bar Brasserie Pingo is te vinden in het hart van het oude museumgedeelte. De openingstijden van Pingo zijn gelijk aan het museum, namelijk van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 en 17.00 uur. Hier kun je koffie drinken met gebak, maar ook maaltijdsalades, sandwiches en bittergarnituur staan op het menu.
Bekijk ook
Ontdek alle archeologie-, kunst en geschiedenistentoonstellingen van het Drents Museum.