Navigatie overslaan
tentoonstelling

In de ban van de Ararat

  • 11 mei t/m 30 oktober 2022
  • Drents Museum

Na twee jaar uitstel presenteren wij van 11 mei tot en met 30 oktober 2022 de indrukwekkende geschiedenis en cultuur van Armenië in de internationale archeologietentoonstelling In de ban van de Ararat - Schatten uit het oude Armenië.

Het is een verhaal waarin de ruim 5.000 meter hoge berg Ararat – het nationale symbool van Armenië - niet kan ontbreken. Aan de hand van circa 160 kostbare archeologische voorwerpen – voor een groot deel nog nooit in Nederland te zien geweest - neemt de tentoonstelling de bezoeker mee op reis door de fascinerende vroegste geschiedenis van Armenië.

Deze tentoonstelling heeft de 
Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2022 gewonnen! 

Schitterende voorwerpen
Verschillende topstukken uit het History Museum of Armenia in Jerevan komen naar Assen. Gouden en zilveren sieraden en bekers, wapens, aardewerken potten en bronzen beeldjes van dieren en krijgers dompelen je onder in de rijke geschiedenis van Armenië.
De objecten bestrijken een onmetelijk lange periode. Van circa een half miljoen jaar geleden - toen vroege mensen als jager-verzamelaars rondzwierven in het gebied dat nu Armenië heet - tot de komst van het christendom tijdens de regeerperiode van koning Trdat III (287-330 na Chr.). Het zwaartepunt van de expositie ligt in de Bronstijd en de periode van het koninkrijk Urartu (3400-600 v.Chr.). Uit die tijd zijn voorwerpen te zien uit rijke, door grote grafheuvels (koergans) overdekte graven en uit de versterkte nederzettingen Erebuni en Teishebani. 

Opvallend zijn de vele afbeeldingen van dieren die op aardewerk of op metalen voorwerpen in de tentoonstelling te zien zijn. En de variatie is bovendien opmerkelijk: van geiten, gemzen, edelherten tot leeuwen, wolven, slangen en vogels en zelfs een enkele tapir. Sommige van deze dieren hebben een belangrijke rol gespeeld in de gedachtewereld van de Armeniërs. Zo symboliseert het edelhert de zon en staat de leeuw voor macht en autoriteit. In de inrichting – van de hand van Perspekt Studio’s die eerder het prijswinnende ontwerp voor de expositie Iran – Bakermat van de beschaving in 2018 verzorgde - komen dieren ook nadrukkelijk naar voren en zorgen voor een mythische sfeer.

Ark van Noach
In het midden van de tentoonstelling verrijst de berg Ararat. Deze beroemde heilige berg ligt dan wel in Turkije en niet in Armenië, maar de Ararat en de kleine republiek in de Zuidelijke Kaukasus zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een van de topstukken in de tentoonstelling is een reliek met een houtfragment van de Ark van Noach, die na het zakken van het water van de zondvloed op het Ararat-gebergte gestrand zou zijn. Volgens de traditionele Armeense geschiedschrijving is Hayk, stamvader van de Armeniërs, een afstammeling van Noachs zoon Jafet. Armenen zelf noemen hun land dan ook Hayastan.

Traditie unieke archeologie-collecties
In de afgelopen decennia heeft het Drents Museum een reputatie opgebouwd als het gaat om unieke archeologie-collecties van onbekende culturen die naar Assen zijn gehaald. Na onder meer China (Terracotaleger van Xi’an, 2008), Georgië (Goud uit Georgië, 2010), Guatemala (Maya’s - Heersers van het regenwoud, 2016) en Iran (Iran - Bakermat van de beschaving, 2018) zijn nu de schijnwerpers gericht op Armenië. 

Groepen: arrangementen en rondleidingen
Tijdens de Armenië-tentoonstelling bieden wij rondleidingen aan voor groepen vanaf 10 personen en diverse arrangementen met een Armeens tintje. 
Ontvang jij je gasten met een heerlijk hapje en drankje in Armeense stijl? Verras ze met een rondleiding door of een lezing over de tentoonstelling en bezoek aansluitend In de ban van de Ararat op eigen gelegenheid. De dag in stijl afsluiten? Kies dan voor een Armeense barbecue.​ 

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige publicatie In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië. Onder eindredactie van oud-conservator en samensteller Wijnand van der Sanden zijn er onder meer bijdragen van Wil Roebroeks, Bleda Düring en Jona Lendering. Het boek is een uitgave van WBOOKS, kost € 29,95 en is binnenkort verkrijgbaar in de Museumshop en via dutchmuseumgiftshop.nl

Opening
De tentoonstelling In de ban de Ararat – Schatten uit het oude Armenië is op dinsdag 10 mei officieel geopend met als eregast Nikol Pasjinian, de minister-president van Armenië.