Navigatie overslaan
29 september 2022

Win­naar Muse­um­tijd­schrift Ten­toon­stel­lings­prijs 2022

Drents Museum wint Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2022 met In de ban van de Ararat

Onze tentoonstelling In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië is de winnaar van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2022. Dat is op dinsdag 29 september bekendgemaakt in Kunstmuseum Den Haag door Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Aan het winnen van de prijs is een bedrag verbonden van € 10.000,-. De winnende tentoonstelling is nog tot en met zondag 30 oktober 2022 te zien in Assen.

De winnaar van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2022 werd bepaald door stemmen van het publiek. In totaal brachten bijna 10.000 museumliefhebbers hun stem uit. Maar liefst 40% van de uitgebrachte stemmen ging naar het Drents Museum. De Top 3 bestond verder uit Artemisia. Vrouw & Macht van het Rijksmuseum Twenthe en Paula Rego van het Kunstmuseum Den Haag. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste tentoonstelling van het culturele jaar en is een samenwerking van Museumtijdschrift, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Vrije Academie. In 2019 won het Drents Museum de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs eveneens; toen met de tentoonstelling Iran – Bakermat van de beschaving.

Trots op deze publieksprijs
We zijn ontzettend trots op het winnen van deze prijs, juist omdat het een publieksprijs is. Harry Tupan, algemeen directeur van het museum: 'Heel bijzonder dat onze tentoonstelling In de ban van de Ararat heeft gewonnen. Het mooie van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs is dat het publiek kan stemmen. Wij beschouwen onszelf als het museum voor het publiek, we stellen de ervaring van de bezoeker in het museum centraal en niet de objecten.' Het geldbedrag van € 10.000,- (dat hoort bij het winnen van de prijs) wordt gebruikt voor de nieuwe entree van het museum, die het gebouw beter toegankelijk maakt voor alle bezoekers. 

Motivatie van de stemmers
Reacties van stemmers op de tentoonstelling waren onder andere: 'Prachtige tentoonstelling van de eeuwenoude gebruiksvoorwerpen. En indrukwekkende en duidelijke uitleg van de geschiedenis.' En: 'Deze tentoonstelling bracht mij werkelijk in de ban van de Ararat en van Armenië.' Ook de vormgeving van de tentoonstelling werd geprezen: 'Boeiende tentoonstelling die prachtig is vormgegeven. Je waant je helemaal even in de oudheid met al die interessante stukken.'

Nog enkele weken te zien
In de ban van de Ararat neemt de bezoeker mee op reis door de fascinerende vroegste geschiedenis van Armenië: van de eerste bewoners tot de komst van het Christendom. De tentoonstelling bevat archeologische topstukken uit het History Museum of Armenia en een reliek van de Ark van Noach. De tentoonstelling is vormgegeven door Perspekt Studio’s in Haarlem. Ruim 67.000 bezoekers hebben de tentoonstelling sinds de opening in mei gezien. Bezoekers waarderen de tentoonstelling gemiddeld met een 8,5. In de ban van de Ararat is nog tot en met 30 oktober 2022 in Assen te zien. Tickets zijn verkrijgbaar via www.drentsmuseum.nl/tickets

Vanaf 20 november Sterven in schoonheid
Ondertussen bereiden we ons voor op een nieuwe grote archeologietentoonstelling voor: Sterven in Schoonheid - De wereld van Pompeï en Herculaneum over de twee Romeinse steden die bedolven werden door een uitbarsting van de Vesuvius. In deze tentoonstelling staan het leven vóór de allesverwoestende vulkaanuitbarsting, en de kunst en schoonheid waarmee de inwoners zich omringden, centraal. Te zien zijn meer dan 100 archeologische kunstschatten uit het Museo Archeologico Nazionale in Napels en het Parco Archeologico Ercolano in Herculaneum, waaronder veelkleurige fresco’s, marmeren keizerbeelden en gouden sieraden. Deze tentoonstelling is te zien vanaf 20 november 2022.