Navigatie overslaan
1 juni 2022

Kunst­wer­ken Mer­lij­ne Marell aan­ge­kocht voor collectie

Speciaal voor de tentoonstelling Johanna van Eijbergen (1865-1950) - Markante Metaalkunstenaar (te zien t/m 18 september 2022) heeft illustrator Merlijne Marell (1986) nieuw werk gemaakt dat geïnspireerd is door de kunst van Johanna van Eijbergen. Zij verbleef hiervoor drie weken in Studio DM, de artist residence van het Drents Museum, om het werk van Van Eijbergen goed te kunnen bestuderen. Het resultaat: drie prachtige, kleurrijke illustraties waarbij Marell linosnede, monotype, kleurpotlood en oliepastel combineerde. De prenten hebben wij aangekocht voor onze collectie en zijn nu te zien in de tentoonstelling Johanna van Eijbergen.

Merlijne Marell maakt ontwerpen waarin dieren en planten regelmatig een hoofdrol spelen. Ook kiest ze haar onderwerpen graag dichtbij huis. Dat heeft ze gemeen met Johanna van Eijbergen. Tijdens haar verblijf in Studio DM volgde ze onder andere de lijnen die Van Eijbergen zo’n 120 jaar geleden schetste. Op die manier heeft Marell haar eigen manier van ontwerpen verbonden met die van haar inspirator. 

Rivierdonderpad
De illustraties zijn alle drie gebaseerd op een onderwerp uit Van Eijbergens oeuvre: de rivierdonderpad, het vliegend hert en de paardenbloem. De verbeelding ervan heeft Merlijne naar haar hand gezet en omgeven door extra beeldelementen, om ze te verwelkomen in haar visuele wereld. De vissen zwemmen nu tussen hun voedsel, het vliegend hert vergezelt een vrouwtje en in het veldje paardenbloemen heeft zich een hommel verschanst. 

Fabelachtige wereld
Illustrator Merlijne Marell (1986) woont en werkt in Arnhem. Merlijne houdt van vingers in vette inkt, houtkrullen die onder haar guts tevoorschijn komen, vormen die precies vertellen wat zij bedoelt, kleuren die bijten of liefhebben. Een eenvoudige, sprekende beeldtaal en rijk materiaalgebruik kenmerken haar werk. Stevige, eigengereide, soms eenzame individuen bevolken haar fabelachtige wereld, die met elk nieuw project een stukje groter groeit. 

Johanna van Eijbergen
Van Eijbergen was de enige vrouwelijke ontwerper van metaalkunst rond 1900 en bouwde in korte tijd een indrukwekkend oeuvre op als hoofdontwerper van de ateliers van metaalfabriek Dikkers & Co. In de tentoonstelling Johanna van Eijbergen - Markante metaalkunstenaar laten wij een verrassend overzicht van het werk van Van Eijbergen zien met werken uit de eigen collectie kunst 1885-1935, bruiklenen van particulieren én werken van het Rijksmuseum Amsterdam en Museum Hengelo. Tot en met 18 september 2022 te zien op de bovenverdieping van onze Abdijkerk.