Navigatie overslaan
tentoonstelling

Ster­ven in schoonheid

  • 20 november 2022 t/m 26 maart 2023
  • Drents Museum
Vanaf 20 november presenteren wij de tentoonstelling Sterven in schoonheid - De wereld van Pompeï en Herculaneum, een grote archeologie tentoonstelling over de twee Romeinse steden die in 79 na Chr. bedolven werden door een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius.

Topstukken uit Pompeï en Herculaneum

Meer dan honderd kunstschatten
In deze tentoonstelling staat het rijke leven vóór de allesverwoestende uitbarsting, en de kunst en schoonheid waarmee de inwoners zich omringden, centraal. Bezoekers staan oog in oog met de schoonheid en kunst waarmee de inwoners zich omringden. Te zien zijn meer dan honderd archeologische kunstschatten uit het Museo Archeologico Nazionale in Napels en het Parco Archeologico Ercolano in Herculaneum, waaronder de bekende veelkleurige fresco’s en mozaïeken, marmeren en terracotta beelden, prachtige bronzen portretten en fonteinen, en gouden sieraden.

Bestbewaarde steden
In het jaar 79 na Chr. werden de Italiaanse havensteden Pompeï en Herculaneum bedolven door een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Ze werden hierdoor de best bewaarde steden uit de Romeinse tijd. Sinds de achttiende eeuw leggen archeologen grote delen bloot. De archeologische vondsten behoren tot de collecties van het Museo Archeologico Nazionale in Napels en het Parco Archeologico di Ercolano in Herculaneum. Voor deze tentoonstelling halen wij de topstukken naar Nederland. Leven in schoonheid Schoonheid en kunst waren belangrijk voor de Romeinen en dat zie je terug in de tentoonstelling.

Te zien zijn persoonlijke voorwerpen zoals servies en sieraden, maar ook de beelden, fresco’s, mozaïeken en fonteinen waarmee zowel rijk als arm hun huizen en tuinen decoreerden. De Romeinen bewonderden de cultuur van het oude Griekenland en plaatsten beelden, die eerder in Griekse tempels stonden, in hun tuinen. Zo kregen ze een nieuwe context en werden als kunst beleefd. Ook is er in de expositie aandacht voor de rol van kunst in de openbare ruimte.

Bijzonder fresco
Schoonheid speelde bij de Romeinen een grote rol in de identiteitsvorming. Ze lieten zich in een geïdealiseerde vorm afbeelden op fresco’s, met modieuze kleding aan, in een chique omgeving. Zoals op de muurschildering uit een woonhuis in Pompeï uit de 1e eeuw voor Christus, van bakker Terentius Neo en zijn vrouw, een van de topstukken van de tentoonstelling.

Fresco met portret van de bakker Terentius Neo en zijn vrouw, 1e eeuw na Chr., vindplaats Pompeï (Foto Museo Archeologico Nazionale in Napels)

Activiteiten en publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie van Waanders Uitgevers. Deze is voor € 29,95 verkrijgbaar in de Museumshop en via de dutchmuseumgiftshop. Ook is er een speciale route voor families, een activiteitenprogramma, een bijpassend aanbod in de museumwinkel en rondleidingen voor het primair en voortgezet onderwijs.

De activiteiten waaraan je kunt deelnemen tijdens Sterven in schoonheid zijn:

De tentoonstelling is te zien tot en met 26 maart 2023. Het museum is tijdens de looptijd van de tentoonstelling geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.