Sjoerd Buisman
- 2 juli t/m 18 september 2016
- Drents Museum
Manipulation of Nature
Sjoerd Buisman neemt tijdens Into Nature de tuin op het dak van de tentoonstellingsvleugel van het Drents Museum (een ontwerp van Erick van Egeraat) tot decor van zijn kunst. Dit Jacob Cramerpark kenmerkt zich door de vele doorkijkjes naar de tentoonstellingszaal en door grindpaden en bloemperkjes in geometrische structuren. Buisman koos een aantal plekken uit voor zijn sculpturen, waaronder de vijver. In zijn manipuleerbaarheid sluit zijn werk, waarin hij de vorm, omvang en richting van planten en bomen zelf bepaalt, aan op de natuur in het aangelegde park.
Into Nature
Van 2 juli tot en met 18 september is Drenthe het podium voor een uniek kunstevenement: Into Nature art expedition. Op de ruim 40 kilometer lange kunstroute door het Drentse landschap zijn op zestien locaties werken te bekijken van landelijk en internationaal bekende kunstenaars. Het Drents Museum slaat hiervoor samen met Museum De Buitenplaats in Eelde, Kunst in Kolderveen (KiK) en Kunst & Cultuur Drenthe de handen ineen.
Botanische vergroeiing als inspiratiebron
‘Zoals een traditionele schilder of beeldhouwer de eigenschappen van verf en steen onderzoekt, zo werk ik met de mogelijkheden van planten en onderzoek ik hun eigenschappen’, aldus beeldhouwer en conceptueel kunstenaar Sjoerd Buisman (1948) over zijn werk. Hij gaat altijd uit van het materiaal zelf. Hij is gefascineerd door de natuur en haar groeiprocessen. Hij volgt alle verschijnselen uit de natuur en doet daarvoor veldonderzoek in bijvoorbeeld de Biesbosch en bij de oevers van de Merwede of juist in allerlei exotische landen. De boom is altijd de centrale drager van zijn ideeën hierover. Botanische vergroeiingen hebben zijn speciale aandacht en vormen een inspiratiebron.
Ingrepen in het landschap
Buisman doet met zijn werk een ingreep in het landschap, in dit geval op de daktuin van het Drents Museum. Hij creëert als het ware een mix tussen een natuurlijke sculptuur (‘groeisculptuur’) en zijn eigen vorm van land art die niet losstaat van de natuur maar daar feilloos in opgaat. En toch zul je als voorbijganger even stil blijven staan om je te verwonderen. Niet voor niets is Buisman een veelgevraagde kunstenaar voor de openbare ruimte. Hij vervaardigde talloze kunstwerken in binnen- en buitenland.
Meer Into Nature in het Drents Museum
- Concepts of Nature - Mark Dion onderzoekt de problematische relatie van de mens met de natuur in onze tijd. Locatie: Drents Museum en tentoonstellingsruimte Drents Museum in De Nieuwe Kolk.
- Focus on Nature - Theo Goedvriend toont dat ieder onderdeel van de natuur een rol speelt bij het proces van groei, bloei en verval. Locatie: Drents Museum.
- Participating in Nature - het Kroatisch/Oostenrijkse kunstenaarscollectief Numen/For Use bouwt tussen de bomen een spectaculaire installatie van tape. Locatie: Gouverneurstuin.
Voor meer informatie over Into Nature art expedition en tickets: www.intonature.net/tickets.
Voor meer informatie over exposities van Sjoerd Buisman: www.sjoerdbuisman.nl
(o.a. Toen en Nu (25 juni - 17 juli 2016) bij Galerie Wit in Wageningen)
Bezoek
Ontdek de tentoonstelling: Sjoerd Buisman in real life. Koop je tickets voor het Drents Museum nu.
Het Drents Museum is van en voor iedereen. Wij ontvangen al onze bezoekers graag en willen dat iedereen zelfstandig overal aan mee kan doen.
Voor mensen met een beperking, bieden we faciliteiten en activiteiten op maat aan. We hebben rondleidingen in gebarentaal, rondleidingen voor mensen met een visuele beperking en prikkelarme openstellingen. Meer over onze toegankelijkheid.
Het Drents Museum heeft altijd een aantal wisselende tentoonstellingen en daarnaast hebben we een rijke eigen collectie. Onze eigen collectie bevindt zich op dit moment vanwege de verbouwing grotendeels in het depot. Daarom onze collectie archeologie (waaronder de kano van Pesse, het meisje van Yde en de andere veenlichamen), de collectie Drentse geschiedenis, Kunst rond 1900 en hedendaags realisme niet te zien. We verwachten dat Labyrinthia geopend wordt in de loop van 2024. Klik hier voor een overzicht van de huidige tentoonstellingen.
Steeds meer voorwerpen zijn online te vinden. Leer alles over je favoriete voorwerp of ontdek nieuwe schatten!
Geregistreerde hulp- of geleidehonden zijn van harte welkom in het museum, andere huisdieren niet.
Bar Brasserie Pingo is te vinden in het hart van het oude museumgedeelte. De openingstijden van Pingo zijn gelijk aan het museum, namelijk van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 en 17.00 uur. Hier kun je koffie drinken met gebak, maar ook maaltijdsalades, sandwiches en bittergarnituur staan op het menu.
Bekijk ook
Ontdek meer dan 2000 objecten van uit de collectie van het Drents Museum. Leer meer over je favoriete of ontdek nieuwe.