Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Ooggetuigen

Menyala door de ogen van Molukkers uit Drenthe

 

De geschiedenis van de Molukkers in Nederland is onlosmakelijk verbonden met Drenthe. Een op de vijf Molukkers kwam in een van de zeven Drentse woonoorden terecht. Later in de tijd werd deze tijdelijke huisvesting omgezet in permanente woonruimte in zogenaamde Molukse wijken in Assen, Bovensmilde en Hoogeveen. Onvrede over de behandeling door de Nederlandse regering en de uitzichtloosheid over hun toekomst leidde bij Molukse jongeren in de jaren ’70 tot enkele gijzelingsacties in Drenthe. 

Tijdens deze instap rondleiding vertellen Molukse ooggetuigen hoe ze deze geschiedenis hebben beleefd. Hoeveel moeite ze hebben gedaan om hun weg in Nederland te vinden en wat hun ambities en idealen zijn. De ooggetuigen vertellen over de herinneringen die getoonde voorwerpen bij hen oproepen. 

 

Rondleidingen

- 27 mei: Mellie Lumalessil - Metiarij

Geboren in kamp Schattenberg/ Westerbork in 1952, probeert Mellie Metiarij zich sinds jaar en dag in te zetten voor kerk en vaderland. Ze is 'vrijheidsstrijdster in ballingschap'. Daarnaast is zij auteur van het boek: Gedwongen reis. Mijn vader dominee S. Metiarij

- 24 juni: Otis Polnaya

Otis Polnaya werd in 1949 geboren op Ambon. Vanaf zijn tweede levensjaar woonde hij tot en met 1970 in kamp Schattenberg. Daar geeft hij op verzoek nog altijd rondleidingen. In 1996 was Polnaya betrokken bij het samenstellen van het boek Kamp Schattenberg – een Moluks verhaal in foto’s in samenwerking met het Drents Museum.

- 29 juli: Mietji Hully

- 26 augustus: Antis Maryanan

- 30 september: Gita Lopulisa

 

Mellie Metiarij Otis Polnaya

Kaartjes & Reserveren 
Deze activiteit is gratis voor bezoekers van het Drents Museum. Reserveren kan op de dag zelf vanaf 10.00 uur bij de informatiebalie (maximaal 10 deelnemers per rondleiding, vol = vol).

Voor wie: Volwassenen
Wanneer: Elke vierde zaterdag van de maand
Waar: Tentoonstellingszaal Menyala
Tijd:  10:30 - 11:15
11:30 - 12:15
Prijs: Gratis op vertoon van een entreeticket
Reserveren: Op de dag zelf, vanaf 10:00 bij de informatiebalie