Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Te gast: Carolien Sikkenk

Frida Kahlo's zelfportretten zijn wereldberoemd. Ze presenteert zich haar hele leven precies zoals zij dat wil. Met kleding, kapsels en sieraden creëert ze elke dag een andere versie van zichzelf. Mexicaanse en westerse stijlen mengt ze tot haar eigen Kahlo-mix. Ongewoon en opvallend. Met haar foto's en zelfportetten vertelt ze een verhaal. Op zaterdag 19 februari is fotograaf/kunstenaar Carolien Sikkenk te gast in ons museum en geeft zij een workshop portretfotografie.

Kunstenaar Carolien Sikkenk raakte geïnspireerd door Frida Kahlo en maakte een fotoproject met verschillende, krachtige vrouwen. Voor dit fotoproject is Sikkenk zich verder gaan verdiepen in de symboliek van Frida haar kledingstijl en schilderijen. Deze symboliek komt dan ook op allerlei manieren terug in de foto’s. Zo kleedde Frida zich expres in de kleurrijke traditionele Mexicaanse kledingstijl van de Tehuana-vrouwen. Haar kledingstijl was niet in de mode, maar stond voor cultuur en een politiek statement. Carolien stelt de mens in al zijn facetten centraal in haar fotografie. 

      

     
Fotografie: Carolien Sikkenk, Visagie en hairstyling: Miranda van Altena 
Hairstyling: Annet Spring in ‘t Veld , Accessoires Ingeborg Raadsen
Fashion designers: Marie Lamberechts, Tess van Zalinge en Spijkers en Spijkers.

Carolien start de workshop met een introductie en geeft ze handige tips en tricks voor het maken van krachtige portretfoto's. Aansluitend ga je zelf aan de slag met het maken van een zelfportret van jezelf en krijg je feedback van de fotograaf en mededeelnemers. 

Wat is handig om mee te nemen voor de workshop:

  • een eigen camera of mobiele telefoon.
  • Niet noodzakelijk maar wel heel handig is:
    • een statief of houder waar je je de camera of mobiel in vast kunt zetten waardoor je het zelfportret goed kunt maken.
    • je kamera op afstand kunnen bedienen (dat kan bijvoorbeeld met de camera connect app van Canon, Nikon of Sony), met een afstandsbediening of met de zelfontspannerstand van je camera of mobiel.
  • Verder is het fijn als je alvast zelf nadenkt over de visie die je wilt weergeven in je zelfportret. Denk hierbij ook na over de styling, wat trek je aan enzovoort.

Carolien zet in de zaal ook een studiosetting op die mag worden gebruikt.

Wanneer:  19 febuari 2022
Voor wie: iedereen die geïnteresseerd is in (portret)fotografie
Waar: Drents Museum
Tijd: De workshop begint om 14.00 uur en duurt tot circa 17.00 uur. Vóór de workshop bezoek je de tentoonstelling Viva la Frida! op eigen gelegenheid. Je kunt kiezen voor binnenkomst om 12.00, 12.30 en 13.00 uur.
Prijs: 10 euro (excl. museumentree, incl. koffie/thee en een lekkernij) 
Tickets: Bestel hier jouw ticket(s)

Wil je graag deelnemen aan deze lezing met begeleiding van een gebarentolk? Neem dan tijdig contact met ons op via reserveringen@drentsmuseum.nl