Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
vanaf 10 juli ook open op maandagen 

Te Gast: Mirjam Westen

Let op! Deze activiteit is afgelopen. Nieuwsgierig welke activiteiten er te doen zijn in het museum? Kijk dan in onze agenda of activiteitenoverzicht.

In de serie Te Gast in het Drents Museum geeft Mirjam Westen (conservator Museum Arnhem) op zondag 28 januari 2018 een lezing bij de tentoonstelling Bilder Bergen van de Duitse kunstenaar Rosa Loy. Westen gaat in haar lezing in op het verhalende karakter binnen Loy’s oeuvre. De lezing begint om 14.00 uur in de Statenzaal van het museum en is gratis toegankelijk voor bezoekers met een entreebewijs van het Drents Museum.

Soft power?
In haar lezing Rosa Loy: Soft power? gaat Mirjam Westen aan de hand van voorbeelden in op de wijze waarop Loy de zogenaamde vrouwelijke energie verbeeldt en vergelijkt ze haar werk met dat van andere vrouwelijke kunstenaars. Westen: ‘De scènes in de schilderijen van Loy hebben iets raadselachtigs: ze roepen soms een romantische fantasiewereld op, aan de andere kant herinneren ze aan de socialistisch-realistische kunst uit communistisch Oost-Europa van voor de val van de muur in 1989. Anders dan in de jaren ’90 met zijn nadruk op ‘bad girls’ lijken Loy's vrouwfiguren zich niet druk te maken om zelfbeeld of vrouwelijkheid ter discussie te stellen. De ensceneringen hebben een sterk verhalend karakter, waarbij de tijd even is stil gezet. Telkens gaat het Loy om de verbeelding van vrouwelijke energie die kracht en schoonheid uitstraalt.’

Mirjam Westen
Mirjam Westen (Musselkanaal, 1956) is werkzaam in Museum Arnhem als conservator hedendaagse kunst. Ze studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen. Van 1986 tot 1990 werkte Westen als docent bij de vakgroep Algemene Letteren aan de Rijksuniversiteit Utrecht. De afgelopen jaren organiseerde zij internationale tentoonstellingen in Arnhem, zoals Female Power (2013) en rebelle. Art & feminism 1969-2009 (2009). Daarnaast verzorgde Westen meerdere lezingen bij kunstopleidingen, universiteiten en verschillende organisaties over thema’s als kunst en gender, en kunst en engagement.

Rosa Loy – Bilder Bergen
In de tentoonstelling Bilder Bergen, die t/m 18 maart 2018 in het Drents Museum te zien is, staan de eigenzinnige schilderijen van Rosa Loy (Zwickau, 1958) centraal. Het museum toont circa 40 schilderijen van Loy uit de periode 2007 tot en met 2016.

Voor wie: jong & oud
Wanneer: zondag 28 januari 2018
Tijd: 14.00 – 15.00 uur
Plaats: Statenzaal
Prijs: gratis toegankelijk voor bezoekers met een entreebewijs van het Drents Museum
Aanmelden is niet nodig, maar let op vol = vol (130 personen).