Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
extra open: maandag 29 mei, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Tracing Your Roots: Op zoek naar je Molukse familiegeschiedenis  

De geschiedenis van Molukkers in Nederland kent vele bijzondere en indrukwekkende verhalen. Heb je Molukse roots, ben je tussen de 15 en 35 jaar en wil je samen met andere jongeren op zoek naar de verhalen uit jouw familiegeschiedenis? Geef je dan op voor Tracing Your Roots - de Molukse editie! Een programma van Stichting VerhalenOverLeven.
 

Menyala  Vanaf 16 april 2023 presenteren wij Menyala – De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe. Deze tentoonstelling is een coproductie tussen ons museum en zeven jongeren met Molukse roots in Drenthe. Menyala toont de resultaten van hun zoektocht naar bijzondere verhalen. Aan de hand van precies honderd objecten mét verhalen ontdekt de bezoeker waarom de Molukkers naar Drenthe kwamen, wat hun dromen en ambities waren en hoe ze hun weg in Nederland vonden.   

Buitengewone verhalen  Er zijn natuurlijk nog veel meer buitengewone verhalen te vertellen! Tijdens het programma Tracing Your Roots ga je op zoektocht naar jouw roots. Onder begeleiding van host Yvette Kopijn en co-host Demi Terinathe maak je kennis met jouw familiegeschiedenis, leer je stamboomonderzoek doen en (groot)ouders interviewen. Je graaft in het verleden, maar wel met het oog op de toekomst. Als je weet waar je vandaan komt, weet je immers ook beter wie je bent en wie je wilt worden! Tenslotte leer je zelf een museumtekst schrijven, zodat de mooiste verhalen een plekje krijgen op de website van het Drents Museum!  

Doe mee!  De aftrap vindt plaats op zaterdag 22 april in ons museum. Op deze middag leer je in verschillende workshops en gastlessen hoe je je stamboom kunt uitzoeken en hoe je met jouw familie in gesprek kunt gaan over je familiegeschiedenis. In de weken erna doe je nader onderzoek naar een van jouw voorouders en ga je op zoek naar een bijzonder voorwerp in de familie en het verhaal erachter. We sluiten af met een Moluks Familiefestival op 18 juni. Het programma bestaat uit vier cursusmomenten die deels in het museum en deels online (in de avonduren) plaatsvinden. 

 

Voor wie: Mensen met een Molukse achtergrond tussen de 15 en 35 jaar oud
Taal: Nederlands
Prijs: 30 euro per persoon
Maximaal aantal:  25 personen

Wanneer:

 

zaterdag 22 april > 12:45 – 17:00 uur  
maandag 8 mei > 19:00 – 20:30 uur (online)  
woensdag 7 juni > 19:00 – 21:00 uur (online)   
zondag 18 juni > Molukse familiedag met verhalensalon (tijden volgen)

 

 

Tracing Your Roots is een programma van Stichting VerhalenOverLeven. De Molukse editie van TYR is een onderdeel van de randprogrammering van het museum bij de tentoonstelling Menyala - De buitengewone geschiedenis.