Openingstijden

Open: di t/m zo van 11.00 - 17.00 uur
Extra geopend op maandagen in de zomervakantie

+

Menu

Activiteiten

Bij Viva la Frida! wordt er een uitgebreid randprogramma ontwikkeld. Zo komen er diverse lezingen en wordt er een podcast ontwikkeld. Hieronder vind je meer informatie over de activiteiten en het bestellen van tickets. Momenteel zijn nog niet voor alle activiteiten tickets beschikbaar. Wil je graag op de hoogte blijven over de voortgang van een of meerdere activiteiten? Vul dan onderaan de pagina het formulier in. Je ontvangt dan per e-mail te zijner tijd meer informatie. 

Lezing Viva la Frida! 

Donderdag & zondag om 14.00 uur 
Vrijdag om 14.00 uur 

Iedereen kent Frida. Tenminste het beeld van de vrouw met de bloem in het haar en de monobrauw. Maar wie gaat werkelijk schuil achter dit beeld? Onze museumdocenten nemen je tijdens de lezing Viva la Frida graag mee op reis door het woelige leven van ’s werelds grootste vrouwelijke kunstenaar en symbool van het feminisme: Frida Kahlo (1907-1954). Onderweg maak je kennis met het onrustige Mexico van vlak na de revolutie, de familie van Frida en haar markante echtgenoot en muurschilder Diego Rivera. De kleurrijke werken van Frida vormen de rode draad tijdens deze lezing. Samen vertellen die werken haar fascinerende levensverhaal. 

Deze lezing wordt aangeboden op een aantal vrijdagen en zondagen. De lezingen worden gegeven in de Statenzaal, welke een kwartier voor de starttijd toegankelijk is. In verband met verwachte drukte, vragen we je om op tijd te komen. De lezing duurt ongeveer een uur. Het is helaas niet mogelijk om de tentoonstelling voorafgaand aan de lezing te bezoeken. 

Let op: het aantal kaarten dat hiervoor beschikbaar is, is beperkt. 

Bestel tickets met lezing

Frida's liefdes

Vrijdag 15 oktober, 29 oktober, 12 november 2021 om 15.30 en 19.00 uur

Frida had vele liefdes: haar schilderkunst, haar kleding, haar dieren, haar eigen spiegelbeeld, haar geliefde vaderland Mexico, haar strijd voor gelijke rechten en natuurlijk kunstenaar Diego Rivera. Tijdens Frida's liefdes gaat Cathelijne Blok, kunsthistorica en oprichter van het feministisch kunstcollectief The TittyMag, in gesprek met diverse gasten die vanuit hun eigen perspectief kijken naar de liefdes van Frida Kahlo. Iedere week staat er een ander thema centraal. 

Voor Frida's Liefdes zijn momenteel nog geen tickets beschikbaar. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Laat dan onder aan deze pagina jouw gegevens achter. 

Te Gast

Zaterdag 9 oktober 2021, zaterdag 13 november 2021, zaterdag 11 december 2021, zaterdag 12 februari 2022 en zaterdag 12 maart 2022

De welbekende Te Gast-activiteiten worden ook bij de Frida-tentoonstelling georganiseerd. Gastconservatoren Circe Henestrosa en Gannit Ankori, internationaal bekend Kahlo-specialisten, geven op zondag 10 oktober een verdiepende lezing over Frida Kahlo. Een van de andere Te Gast-sprekers is breakdancer en inspirator Redouan Ait Chitt (artiestennaam Redo). Zonder enige medische verklaring werd Redo geboren met verschillende fysieke beperkingen. Redo deelt tijdens de lezing zijn bijzondere levensverhaal over het opgroeien met een beperking. Hij vertelt over het omgaan met vooroordelen, tegenslagen, angst en persoonlijke onzekerheden. Binnenkort wordt de hele serie Te Gast-sprekers bekend gemaakt. 

Día de Muertos

Laatste weekend oktober én dinsdag 2 november 2021

Día de Muertos, De dag van de Doden, is een Mexicaanse herdenkingsdag. Deze traditie vindt elk jaar plaats op 1 en 2 november. Het weekend voorafgaand aan Día de los Muertos (30 en 31 oktober) vinden er diverse activiteiten plaats voor families met kinderen in het museum. Het hele weekend staat in teken van dit herdenkingsfeest met muziek, dans, workshops en natuurlijk eten en drinken!

Op dinsdag 2 november vieren we dan echt de Dag van de Doden. De precieze invulling is nog een verrassing, maar het belooft een bijzondere dag te worden. 

Talkshow Beyond Frida

Zaterdag 20 november 2021

Wat is de impact van Frida Kahlo op de beeldende kunst, mode en muziek? Die vraag staat centraal tijdens de talkshow die het Drents Museum rondom de tentoonstelling Viva la Frida! - Life and Art of Frida Kahlo organiseert. Met een line up van bijzondere sprekers proberen we de artistieke invloed van Kahlo te duiden. We laten zien dat deze veel verder gaat dan alleen de commerciële ‘Fridamania’. De talkshow gaat over hoe Frida Kahlo de culturele wereld na haar inspireerde als veelzijdig kunstenaar met zeer vooruitstrevende ideeën over kunst, identiteit, gender, handicap en gelijkheid. 

I AM FRIDA

Zaterdag 26 februari 2022

I am my own muse, I am the subject I know best. The subject I want to know better. – Frida Kahlo 

Frida Kahlo heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten met haar gedurfde gevoel voor schoonheid en haar idealen over gelijkheid voor iedereen. Hoewel haar leven grotendeels bepaald werd door tegenslag, wist ze haar pijn en emotionele strijd om te zetten in buitengewone creaties. Overal ter wereld halen jong en oud nog altijd veel kracht en inspiratie uit haar levensverhaal en kunst. Frida’s strijd voor gelijkheid, activisme, feminisme en empowerment zijn vandaag de dag nog steeds actueel. Deze thema's staan tijdens I AM FRIDA centraal. Tijdens dit festival vinden er discussiegesprekken plaats, wordt er een heuse Frida Kahlo-pubquiz georganiseerd en vinden er verrassende workshop plaats op het gebied van mode, identiteit en kunst.

Musea in Gebaren

Iedere tweede zaterdag van de maand

Bij de Frida-tentoonstelling gaat het museum exclusieve rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal aanbieden. Tijdens de rondleiding nemen Dennis Hoogeveen en Bea Bouwmeester (rondleiders Musea in Gebaren) je mee door de tentoonstelling Viva la Frida! en vertellen over het leven en werk van de wereldberoemde Mexicaanse kunstenaar. De rondleiding is geschikt voor iedereen die Nederlandse Gebarentaal spreekt en gaat plaatsvinden op iedere tweede zaterdag van de maand. 

Prikkelarm museumbezoek

Iedere derde zaterdag van de maand

Tijdens de reguliere openingstijden kan een museumbezoek enorm vermoeiend zijn door de vele indrukken die je in korte tijd te verwerken krijgt. Het is daarom mogelijk om op de derde zaterdag van de maand de tentoonstelling Viva la Frida! op een prikkelarme manier te bezoeken. Tijdens prikkelarme openstellingen laten we slechts een beperkt aantal bezoekers toe. Ook dimmen we de verlichting.