Navigatie overslaan

Stu­dio DM

Het Drents Museum wil niet alleen een plaats zijn voor kunst die al is gemaakt, maar ook voor kunst die nog gemaakt moet worden. 

In onze artist residence Studio DM bieden wij kunstenaars een plaats om tijdelijk te wonen en werken.Dit huis vlakbij het museum heeft een atelierruimte en is een perfecte uitvalsbasis om inspiratie op te doen in het landschap van Drenthe of in het museum. Wij verwelkomen kunstenaars voor een korte of langere periode voor een artist residency. 

Museum van de makers

De kunstcollectie van het Drents Museum bevat veel werkmateriaal van kunstenaars. Zo bestaat een groot deel van de collectie kunst 1885-1935 uit ateliernalatenschappen die door de Stichting Schone Kunsten rond 1900 zijn geschonken. Denk aan schetsboeken, gipsen, lithostenen, academiestudies, paletten en schilderkisten. Ook in de collectie hedendaags realisme wordt actief verzameld op het gebied van de atelierpraktijk. Er is daarbinnen een sterke verbinding met de kunstacademies in Groningen en Leipzig. Daarnaast is het zelfportret een belangrijk onderdeel in de collectie. Al deze objecten geven samen een kijkje achter de schermen in het maakproces en atelierpraktijk van de kunstenaar. Ook bieden we een platform voor jonge kunstenaars via de Young Culture Club.  

Studio DM

In 2020 gaat een lang gekoesterde droom in vervulling. Het museum kan door een legaat van een particuliere relatie, mede dankzij Stichting Steunfonds Drents Museum, een eigen artist residence inrichten. We willen een platform bieden aan getalenteerde jonge makers, maar ook aan kunstenaars die hun sporen al hebben nagelaten en zich verder willen ontwikkelen. De tentoonstellingen, gebouwen, collectie en expertise van het museum kunnen een bron van inspiratie bieden in het creatieve proces. Het prachtige Drentse landschap is op steenworp afstand. Dit volledig uitgerichte huis met tuin in de Kloosterstraat vlakbij het museum wordt kosteloos beschikbaar gesteld aan professionele kunstenaars uit binnen- en buitenland. 

Hoe ziet Studio DM eruit?

Het modern ingerichte huis uit 1935 beschikt over een ruime woonkamer, een keuken, vier slaapkamers, twee badkamers en een tuin die zich bevindt op het zuidoosten. De zolder is ingericht als een atelierruimte. De woning is gelegen aan de Kloosterstraat in het historische centrum van Assen, om de hoek van het museum. Studio DM is goed bereikbaar en ligt op loopafstand van het centrum en het treinstation. Er is een parkeerplaats voor het huis. In het huis zijn op verschillende plekken muurschilderingen achtergelaten door kunstenaars die er de afgelopen jaren verbleven. Voormalige gasten van Studio DM zijn onder meer Charlotte Schleiffert en Jeroen Kuster, Matthias Weischer, Tamara Muller, Merlijne Marell en Robert Seidel.

Wat is de selectieprocedure?

  • Het Drents Museum biedt (beeldend) kunstenaars de mogelijkheid om voor een korte of langere periode in Studio DM te verblijven. De periode is afhankelijk van de aanvraag en het aangeboden programma. 
  • ​De aanvraag bestaat uit een CV/portfolio en inhoudelijk plan met motivatie en planning (max. 4 A4). Daarin is in ieder geval een connectie met (de collectie van) het museum en/of verbinding met (het landschap van) Drenthe. 
  • Het plan wordt besproken door de directeur en hoofdconservator. Op basis van de aanvraag wordt er een besluit genomen over de periode, het programma en tegenprestatie(s). 
  • Als je wordt uitgekozen, is het verblijf zonder kosten. Samen kijken we naar een passende tegenprestatie, zoals een lezing of een open huis. 
  • Interesse? Stuur je aanvraag naar info@drentsmuseum.nl, t.a.v. Annemiek Rens, hoofdconservator.