Navigatie overslaan
tentoonstelling

Iran

  • 17 juni t/m 18 november 2018
  • Drents Museum

Het is alsof je rondstruint in een sprookjesachtige bazaar in Isfahan en stuit op allerlei exclusieve koopwaar. 

In de grote archeologische tentoonstelling Iran – Bakermat van de beschaving sta je als bezoeker oog in oog met circa 200 unieke vondsten uit Iran. Gouden drinkbekers en sieraden, bronzen wapens, kleitabletten met spijkerschrift en prachtig beschilderd aardewerk laten je het spoor volgen van de geschiedenis van een van de oudste en meest bijzondere culturen ter wereld. Lang zijn deze schatten voor de westerse wereld verborgen gebleven. Een groot deel is nooit eerder in Nederland getoond en zelfs nog nooit eerder buiten Iran te zien geweest.

Reis door de Iraanse cultuurgeschiedenis
Iran is vrijwel dagelijks in het nieuws, maar toch is de lange enerverende geschiedenis en de hoogontwikkelde cultuur voor veel mensen onbekend. Zo ligt in het gebied dat we nu Iran noemen  duizenden jaren geleden de oorsprong van de landbouw en veeteelt. Iran – Bakermat van de beschaving neemt je mee op een duizelingwekkende reis door de Iraanse cultuurgeschiedenis, een periode van 10.000 v.Chr. tot 1700 na Chr. Vanaf het allereerste begin - de periode waarin landbouw en veeteelt opkwamen - via de beschaving van de Elamieten en het Perzische Rijk tot aan de islamitische periode. Uit al die uiteenlopende periodes toont het Drents Museum topstukken van het National Museum of Iran in Teheran, die afkomstig zijn van verschillende vindplaatsen uit Iran. Voorwerpen die stuk voor stuk het raffinement en de rijkdom van de opeenvolgende Iraanse koninkrijken illustreren.

Perzische Rijk
Het machtige Perzische Rijk (559 tot 330 v.Chr.), groter dan het Romeinse Rijk ooit is geweest, heeft een prominente plek in de tentoonstelling. De koningen Cyrus de Grote en Darius de Grote bouwden een stabiel en imposant wereldrijk. Een imperium dat op het hoogtepunt meer dan dertig landen telde en van oost naar west wel 5.000 kilometer besloeg. Een van de hoofdsteden van het Perzische rijk is Persepolis, een stad die Darius stichtte omstreeks 500 v.Chr.

Overwinningsreliëf Bisotun
Blikvanger in de expositie is het enorme overwinningsreliëf dat koning Darius de Grote circa 520 v.Chr. liet aanbrengen op een 66 meter hoge rots in Bisotun, vlak langs de oeroude karavaanroute van Babylon naar Centraal-Azië. Met de inscripties in drie talen (Elamitisch, Oudperzisch en Babylonisch) is het een magische vastlegging van de stichting van het nieuwe Perzische Rijk. In de tentoonstelling is dit reliëf van 15 x 6 meter op ware grootte nagebouwd.

Portretten Iraniërs in Nederland
In de tentoonstelling vertellen zes Iraniërs die in Nederland wonen en werken in korte filmportretten wat de Iraanse geschiedenis en cultuur voor hen betekent. Met onder meer eredivisie-topscorer en WK-ganger Alireza Jahanbakhsh, kapper Iliyas Hoshyar, politicus Melody Deldjou Fard en ondernemer Mahnaz Abbasi.

Atousa Bandeh in KINK
Tegelijk met de tentoonstelling Iran – Bakermat van de beschaving presenteert het Drents Museum in KINK (Kunst in De Nieuwe Kolk, Weiersstaat 1, Assen) werk van de van oorsprong Iraanse kunstenaar Atousa Bandeh. In History of a poem zijn video-installaties en grote droomachtige inkttekeningen te zien, waarin zij symbolen combineert met eigen herinneringen. De expositie is te zien van 19 juni tot en met 18 november 2018.

Thomas Erdbrink en andere activiteiten
Rond Iran organiseert het Drents Museum verschillende activiteiten. Zo is er elke donderdag- en zondagmiddag een gratis introductie op de tentoonstelling en is er een speciale familieroute. Thomas Erdbrink - Onze man in Teheran - komt in het najaar naar Assen om te vertellen over zijn avonturen in Iran. Op 28 oktober is er een bijzonder optreden van het Rembrandt Frerichs Trio en zanger Mohammad Motamedi. Kijk voor het gehele activiteitenoverzicht op www.drentsmuseum.nl/activiteiten

Onderwijs
Ook onderwijsgroepen zijn van harte welkom bij deze prachtige tentoonstelling. De leerlingen stappen tijdens hun bezoek in de schoenen van een archeoloog en oefenen in het onderzoeken van het cultureel erfgoed. In de tentoonstelling beleven de leerlingen de onverwachte rijkdom van de Iraanse cultuur. Deze tentoonstelling sluit uitstekend aan bij het tijdvak ‘Jagers en Boeren’. Klik hier voor meer informatie. 

Iran - Bakermat van de beschaving past in het profiel van het Drents Museum om unieke internationale archeologische collecties naar Assen te halen. De tentoonstelling is de negende in de reeks van Internationale Archeologie in het Drents Museum. Bij de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige publicatie, een uitgave van WBOOKS. Het boek kost €24,95 en is verkrijgbaar in de Museumshop.

Bekijk op MuseumTV de mini-documentaire Iran: