Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
extra open: maandag 20 mei 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Ode aan Drenthe

Het Drents Museum, Stichting Het Drentse Landschap en Huus van de Taol dagen alle ‘rebellen en dwarsdenkers’ (thema Boekenweek 2020) uit om een nieuwe ode aan Drenthe te schrijven. Wordt dat bijvoorbeeld een ode aan de distributiedoos, aan de windmolen of aan de terugkeer van de bever? De dichtwedstrijd Ode aan wordt voor de tweede keer georganiseerd en sluit dit keer aan bij de tentoonstelling Barbizon van het Noorden. Doe mee en laat je bij het schrijven inspireren door het Drentse landschap. 

Ode aan Drenthe
In de tentoonstelling Barbizon van het Noorden is te zien hoe kunstenaars in de 19de eeuw het Drentse landschap ontdekten en op doek vastlegden. Het beeld dat toen is neergezet door kunstenaars, is tot op zekere hoogte nog altijd bepalend voor de manier waarop wij vandaag de dag tegen Drenthe aankijken: Drenthe de ongerepte OER-provincie van Nederland. Dit beeld zie je terugkeren op websites, in reclamespotjes, maar soms ook in muziek en poëzie. Daarin spelen heide, bos, schapen, hunebedden en de gemoedelijke bevolking vaak een hoofdrol.

Het Drents Museum, Huus van de Taol en Het Drentse Landschap nodigen iedereen uit om een 21ste-eeuwse Ode aan Drenthe te brengen. Laat je daarbij vooral inspireren door het landschap! Regent het buiten? Dan kun je natuurlijk altijd inspiratie opdoen in de tentoonstelling Barbizon van het Noorden!

Deelnemen
Alle dichters - amateur en professional - mogen één gedicht insturen met een maximale lengte van 200 woorden. Dat mag in het Nederlands, maar natuurlijk ook in het Drents. Inzendingen moeten voor 16 februari 2020 binnen zijn via communicatie@drentsmuseum.nl voorzien van e-mailadres, voor- en achternaam, woonplaats, leeftijd en telefoonnummer.

Op zaterdag 14 maart worden de winnaars van de Ode aan Drenthe bekendgemaakt. Bekijk hier het prorgamma voor die middag. Deelname aan deze wedstrijd betekent dat je instemt met publicatie van jouw inzending door de drie organiserende partijen, zowel tijdens en na de looptijd van de actie.

Beoordelingscriteria
De inzendingen worden aan de hand van de volgende criteria beoordeeld:
•    Originaliteit van de inhoud
•    Aantrekkingskracht (word je als lezer geraakt, zit er humor in, heeft de tekst beeldende kracht)
•    Consistentie van het taalgebruik (kwaliteit van taal en vorm, relatie tussen vorm en inhoud) = literaire kwaliteit
•    Relatie met het onderwerp