Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
gesloten op zaterdag 27 april 
open maandag 29 april, 10.00 - 17.00 uur

Ontmoet de Iraanse cultuur

Let op! Deze activiteit is afgelopen. Nieuwsgierig welke activiteiten er te doen zijn in het museum? Kijk dan in onze agenda of activiteitenoverzicht.

Iran heeft een van de oudste en rijkste culturen ter wereld en is beroemd om zijn keuken, klanken en literatuur. De Perzische cultuur is in Nederland nog vrij onbekend en dat willen wij graag veranderen. Het Drents Museum organiseert daarom op zondag 7 oktober een middag geheel in het teken van de Iraanse cultuur in al haar facetten. Alle activiteiten die deze middag worden georganiseerd zijn gratis te bezoeken voor bezoekers met een kaartje van het Drents Museum.

Perzische mode
Wist je dat de Grieken en Romeinen zich bij hun kledingkeuze lieten inspireren door de oude Soemerische cultuur? Deze cultuur is ontstaan zo’n 4000 jaar voor Christus en lag deels in het Perzische Rijk, het huidige Iran! De Nederlandse/Iraanse modeontwerpster Maryam Entezami neemt je deze middag mee op reis door de mode van het oude Perzië tot aan het huidige Iran. Entezami is geboren in Perzië en woont al vele jaren in Nederland. In haar lezing vertelt Entezami over de zoektocht naar het Perzische kostuum en toont ze divers beeld- en filmmateriaal van Perzische kostuums. De lezingen starten om 13.00, 14.00 en 15.00 uur.

Islamitische mozaïeken 
De vader van Maite Karssenberg is bezeten van islamitische mozaïeken. Al jaren ontwerpt hij geometrische patronen volgens de eeuwenoude Perzische traditie, totdat hij een doorbraak bereikt! Hij heeft een patroon ontworpen dat nog nooit eerder is bedacht. Maite gaat samen met haar vader naar Iran waar ze het ontwerp tot een stenen mozaïek laten maken. Over deze mooie reis schreef Karssenberg het boek Snijpunt Isfahan dat bekroond is met de Bagagedragerprijs van de VPRO. Om 13.30, 14.30 en 15.30 uur vertelt zij over haar reis naar Isfahan; het centrum van de Perzische mozaïekkunst. 

Ontmoeting met Iran 
Uit het nieuws kennen we Iran als een ouderwets land, waar de ayatollahs de dienst uitmaken en vrouwen gesluierd over straat gaan. Maar wat veel mensen echter niet weten, is dat Iran (Perzië) een hele oude geschiedenis heeft en een cultuur die veel ouder is dan de westerse beschaving. Op deze Iraanse middag geeft de Gronings-Iraanse  Zohreh Salim Arooni een workshop waar je kennis maakt met enkele aspecten van Iran. Zo kun je Iraanse letters en cijfers leren schrijven, luisteren naar Perzische poëzie en Perzische muziek maken met traditionele instrumenten. De workshops starten om 13.00, 14.00 en 15.00 uur.

Gratis lezing
Hoe wisten de Perzische koningen Cyrus en Darius zo’n gigantisch wereldrijk op te bouwen? Hoe kon Iran na de verwoesting van Persepolis door Alexander van Macedonië opnieuw uitgroeien tot een 'superpower'? Hoe lukte het de Iraniërs om hun eigenheid te bewaren ondanks Arabische, Turkse en Mongoolse invasies? Onze museumdocenten beantwoorden deze en nog veel meer vragen om 13.30, 14.30 en 15.30 uur tijdens de gratis lezing.

Kalligraferen 
In Iran is kalligraferen een populaire kunstvorm. Zo gebruikten zij kalligrafie om hun aardewerk, schepen en panden te versieren. Tijdens de workshop Kalligrafie ga je zelf de kunst ontdekken van het schrijven met sierlijke letters. Deze workshop wordt gegeven door Farhad Nemati en vindt doorlopend tussen 13.00 en 16.00 uur plaats. Droom je liever weg bij een sprookje? Kom dan naar onze verhalenverteller die sprookjes vertelt uit Duizend-en-één-nacht

Ook het muzikale vermaak wordt verzorgd door Farhad Nemati, die speelt op twee traditionele Perzische instrumenten genaamd Tar en Setar, in de Museumshop zijn er vele diverse Iraanse artikelen te koop en in ons Grandcafé Krul zijn Iraanse specialiteiten verkrijgbaar. 

Voor wie: jong en oud
Wanneer: zondag 7 oktober 2018
Tijd: 13.00 - 16.30 uur