Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

De man in de spiegel: 100 zelfportretten van Sam Drukker
 

Het Drents Museum presenteert van 10 april tot en met 17 juli 2022 in de Abdijkerk maar liefst 100 zelfportretten van kunstenaar Sam Drukker. In de overzichtstentoonstelling Sam Drukker - De man in de spiegel zijn schilderijen, tekeningen en litho's van Drukker uit de periode 1980 tot nu te zien. Het is voor het eerst dat zijn zelfportretten op deze wijze in de belangstelling staan. Bezoekers kunnen in de Abdijkerk tevens een film over de kunstenaar bekijken. 

Sam Drukker (1957) is dit jaar veertig jaar kunstenaar. Hij schildert de mens in al zijn facetten op zijn kenmerkende eigenzinnige manier. Met trefzekere penseelstreken zet Drukker de geportretteerde neer. De innerlijke wereld en onvolmaaktheid staan hierbij centraal. Naast doek gebruikt hij oude materialen als ondergrond, zoals hout, dekzeil, zonwering en legertenten. Hij heeft inmiddels honderden schilderijen en tekeningen gemaakt, vooral van mensen. En regelmatig is hij zelf het model. Sam Drukker: 'Voor de tentoonstelling heb ik een selectie uit 180 zelfportretten gemaakt. Ik maak ze om te oefenen, te proberen en te reflecteren. Als ik mezelf schilder, durf ik meer te experimenteren. Het is een sensatie om alle werken nu bij elkaar te zien.'

De man in de spiegel
Het ontwerp van de tentoonstelling is in handen van Peter de Kimpe, die eerder tentoonstellingen maakte voor het Van Gogh Museum en het Groninger Museum. Drukkers zelfportretten worden in de tentoonstelling op een heel bijzondere manier gegroepeerd. Met als hoogtepunt een panoramawand met 25 schilderijen, die samen een vogelvlucht lijken te vormen. De spiegelwand ertegenover maakt het spectaculair. In de tentoonstelling wordt de gelijknamige film De man in de spiegel getoond van Ben Geraerts, Lena Drukker en Erik Verhulst, die mede in samenwerking met het Drents Museum tot stand is gekomen. Op 15 mei verzorgt Sam Drukker een lezing in het Drents Museum. Meer informatie over de randprogrammering volgt binnenkort op drentsmuseum.nl 

Gelijknamige publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige publicatie Sam Drukker. De man in de spiegel. Zelfportretten (WBOOKS, Zwolle). Zowel in de tentoonstelling als in de publicatie worden 100 zelfportretten van Drukker getoond uit de afgelopen veertig jaar. In het boek staan meerdere tekstbijdragen, onder meer van schrijver Arnon Grunberg en J.B. Matto. De publicatie kost €24,95 en is vanaf 10 april 2022 verkrijgbaar in de Museumshop van het Drents Museum en bij de boekhandel. 

Sam Drukker
Sam Drukker is geboren in Goes en groeide op in Assen. Hij studeerde aan de Groningse Academie Minerva, waar hij onder meer les kreeg van Matthijs Röling. Drukker woont en werkt in Amsterdam, waar hij ook lesgeeft aan de Wackers Academie. Zijn eerste museale tentoonstelling Dames en Heren in 1999 was in het Drents Museum. Vele exposities later in binnen- en buitenland is de kunstenaar weer terug in het Drents Museum, nu met uitsluitend zelfportretten. Daarnaast selecteerde Drukker voor de tentoonstelling Unlimited - Zelfportretten uit de eigen collectie ruim vijftig zelfportretten van andere schilders. Deze selectie is tot en met 4 september in het Drents Museum te zien. Gelijktijdig toont Museum Jan in Amstelveen tot en met 26 juni Sam Drukker - Onderweg, een tentoonstelling met schilderijen gemaakt tussen 2010 en 2021.
 

Persfoto's:
Klik op de foto's om het gehele werk in hoge resolutie te downloaden

 

 

Bijschrift foto's:
Zelfportret met kreeft, 2002, olieverf op hout, Collectie Torenstad Vastgoed
Zelfportret met papieren hoedje, 2006, olieverf op doek, Collectie ING
Portret, 2009, olieverf op paneel, particuliere collectie
Zelfportret, 2008, olieverf op hout, particuliere collectie
Zelfportret (tekenbord), olieverf op hout, Collectie Drents Museum

Noot voor de redactie
Voor meer informatie: Marketing & Communicatie Drents Museum, Yvet de Boer via
06 - 27 23 08 23 of y.deboer@drentsmuseum.nl