Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
gesloten op zaterdag 27 april 
open maandag 29 april, 10.00 - 17.00 uur

+

Verrijking

Studio DM

Het Drents Museum heeft sinds 2020 een eigen artist residence! Door een legaat van een particuliere relatie kan het Drents Museum, mede dankzij Stichting Steunfonds Drents Museum, met Studio DM de verdieping van de (artistieke) ontwikkeling en de praktijk van beeldend kunstenaars, musici en auteurs in binnen- en buitenland stimuleren. Hierdoor kunnen aanvragers nieuwe nationale contacten, netwerken en markten verkennen, uitbreiden en opbouwen.

Waarom een eigen artist residence?

Het Drents Museum presenteert tentoonstellingen van (inter)nationale hedendaagse kunstenaars en programmeert sinds een aantal jaar ook jonge kunstenaars, zoals Stijn Rietman, Hans Hoekstra en Alle Jong. Met Studio DM biedt het Drents Museum verdere ondersteuning in de kunstwereld en draagt het bij aan een grotere mobiliteit en zichtbaarheid van kunstenaars. Mede vanuit de overweging dat niet alleen verre oorden inspirerend zijn voor kunstenaars, kan een verblijf in de provincie Drenthe veel opleveren, zowel voor de kunstenaar als voor de plek en de regio.

 

Wie komt er in aanmerking voor een verblijf in Studio DM?

Als kunstenaars, musici of auteurs in aanmerking willen komen voor een tijdelijk verblijf in Studio DM dan dient aan de volgende voorwaarden te worden voldaan:

 • De artist of bemiddelaar moet artistiek inhoudelijk actief zijn in de beeldende kunsten en/of cultureel erfgoed en in die hoedanigheid geïntegreerd zijn in de professionele beeldende kunst en/of cultureel erfgoed-praktijk in Nederland.
 • Aanvragers die niet de Nederlandse nationaliteit bezitten, dienen een uittreksel uit het bevolkingsregister (niet ouder dan 3 maanden) mee te sturen.
  Dit geldt zowel voor de artists en bemiddelaars die een aanvraag indienen, als voor artists en bemiddelaars voor wie een andere partij een aanvraag indient.

 

 

 

Hoe ziet Studio DM eruit?

De stijlvol ingerichte verblijfplaats beschikt over vier eigen ingerichte slaapkamers in een jaren ‘35 woning, een gezamenlijke woonkamer, twee badkamers, een keuken en een tuin die zich bevindt op het zuidoosten. De zolder is ingericht als een atelierruimte.

De woning is gelegen in de oudste straat, dat deel uitmaakt van het gebied dat ‘de bakermat’ van Assen genoemd kan worden. Je waant je even terug in de tijd. Hoewel de woning dateert uit de 20ste eeuw, gaat de geschiedenis van de straat een stuk verder terug. Rond 1600 was de Kloosterstraat niet meer dan een pad waaraan gebouwen stonden die eigendom waren van het klooster. 

Studio DM is goed bereikbaar en ligt op loopafstand van het Drents Museum, het centrum van Assen en het treinstation. De dichtstbijzijnde uitvalsweg bevindt zich in de nabije omgeving (op slechts 5 minuten rijden).

 

 

Wat is de selectieprocedure?

 • Het Drents Museum biedt (beeldend) kunstenaars, musici en auteurs de mogelijkheid om langdurig (minimaal 3 maanden tot maximaal 6 maanden) in Studio DM - Artist residence Drents Museum te verblijven ;
 • De periode is afhankelijk van de aanvraag en het aangeboden programma;
 • ​De aanvraag wordt besproken in de tentoonstellingscommissie;
 • Naar aanleiding van de aanvraag wordt er een besluit genomen over het programma dat kan bestaan uit de onderstaande vormen.

         De aanvrager:

 • geeft in de aanvraag aan waarom hij / zij / die gebruik wil maken van de beurs/ het verblijf in Studio DM - Artist residence Drents Museum. Er dient in ieder geval een connectie te zijn met (de collectie van) het museum/de omgeving;
 • richt zich tijdens het verblijf op het programma van het Drents Museum/ de collectie van het Drents Museum;
 • legt in zijn opdracht verbinding met de collectie, de provincie of de stad;
 • geeft aan het einde van zijn verblijf een presentatie;
 • geeft lezingen voor relaties van het Drents Museum;
 • gaat akkoord met organiseren van een open huis;
 • dient een aanvraag in via info@drentsmuseum.nl, ter attentie van de tentoonstellings-commissie onder vermelding van Studio DM Artist residence Drents Museum.

Bij ieder Artist in Residence project wordt een contract opgesteld met inhoudelijke en verblijfsvoorwaarden.