Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Plan je bezoek

Toegankelijkheid

Het Drents Museum is een inclusief museum. Het museum is van en voor iedereen. Wij ontvangen al onze bezoekers hartelijk en willen dat iedereen zelfstandig en overal aan mee kan doen. 
Het Drents Museum heeft een modern en een historisch gedeelte. Het gebouw is voor een groot deel goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers en families met kinderwagens en/of buggy’s. Enkele plaatsen in het monumentale gedeelte van het museum, zijn moeilijk of niet bereikbaar. Lees hieronder meer over de toegankelijkheid van het Drents Museum.

 

Groot lettertype
Bij de Informatiebalie zijn groot lettertype-teksten beschikbaar voor de grote tijdelijke tentoonstellingen. Deze boekjes met toelichtingen in extra grote letters zijn verkrijgbaar in het Nederlands en Engels bij de Infobalie.   

Rolstoelroute
Een groot deel van het museum is goed toegankelijk voor mensen die minder goed ter been zijn of die gebruikmaken van een rolstoel, scootmobiel of ander hulpmiddel. De meeste verdiepingen zijn bereikbaar met een lift. Scroll naar beneden voor de uitzonderingen. De optimale rolstoelroute wordt toegelicht door onze medewerkers bij de Informatiebalie. Zij laten op de plattegrond zien waar de moeilijk, of niet bereikbare plekken zich bevinden.

Deuren, gangpaden en liften
Let op: sommige deuren, gangpaden en liften zijn niet breder dan 110 cm. Rolstoelen en scootmobiels die breder zijn dan 110 cm, mogen daarom niet mee in het museum. In onze hal is voldoende ruimte om deze (overdekt) te parkeren en over te stappen in een rolstoel van het museum. De kleinste lift in het museum is 90 cm breed en 130 cm diep en is te vinden bij Bar Brasserie Pingo.

Rolstoelen en rollators
Er zijn gratis rolstoelen en rollators aanwezig voor iedereen die hier gebruik van wil maken. Omdat het aantal beperkt is, raden wij aan om een rolstoel of rollator te reserveren via het algemene telefoonnummer van het museum (0592 - 377 773) of via het contactformulier.   
Let op: reserveringen kunnen worden verwerkt van maandag tot en met donderdag. Is je bezoek gepland op een vrijdag of in het weekend? Stuur dan uiterlijk donderdag voor 12.00 uur het reserveringsverzoek naar ons toe.

Rolstoeltoegankelijke toiletten
In het museum zijn twee rolstoeltoegankelijke toiletten aanwezig. Het ene toilet bevindt zich bij de centrale hal, het andere bij Bar Brasserie Pingo, naast het damestoilet.

Vouwkrukjes
Het museum heeft vouwkrukjes die bezoekers kunnen lenen. De vouwkrukjes staan klaar bij de Informatiebalie en mogen in het hele museum worden gebruikt.

Mobiele pinautomaten
Al onze pinautomaten zijn mobiel. Mensen die minder goed ter been zijn of gebruikmaken van een rolstoel, scootmobiel of ander hulpmiddel krijgen het betaalpunt overhandigd.

Bar Brasserie Pingo
Bar Brasserie Pingo is toegankelijk voor iedereen die zin heeft in een hapje of drankje. De medewerkers staan klaar om bezoekers naar een tafel te begeleiden.

Gehandicaptenparkeerplaats
Met de auto naar het Drents Museum? Overal in het centrum van Assen zijn gehandicaptenparkeerplaatsen te vinden. De dichtsbijzijnde gehandicaptenparkeerplaatsen zijn aan De Brink of bij het gerechtsgebouw aan Brinkstraat 4. Of maak gebruik van de andere gehandicaptenparkeerplaatsen in het centrum:

  • Stadhuis: 2 gehandicaptenparkeerplaatsen (Noordersingel 33)
  • ​De Nieuwe Kolk: 6 gehandicaptenparkeerplaatsen (Weierststraat 1)
  • Mercurius: 6 gehandicaptenparkeerplaatsen (Mercuriusplein 211)
  • Triade: 10 gehandicaptenparkeerplaatsen (Neptunesplein 16) 
  • Neptunus: 4 gehandicaptenparkeerplaatsen (Apollopad 72-74)
  • Drents Museum: 6 gehandicaptenparkeerplaatsen (Torenlaan 18)
  • Citadel: 8 gehandicaptenparkeerplaatsen (Kloekhorststraat 26)   

Klik hier voor andere parkeermogelijkheden in Assen met een gehandicaptenparkeerkaart.          

Parkeren op een betaalde parkeerplaats? De dichtstbijzijnde parkeergarage is parkeergarage Drents Museum aan de Torenlaan. De maximale doorrijhoogte van deze parkeergarage is 1.85 meter. Let er op dat de gehandicaptenparkeerkaart en een parkeerschijf met de juiste tijd zichtbaar achter de autoruit ligt. De vervaldatum en de afbeelding rechtsonder op de kaart moeten altijd duidelijk te zien zijn. De parkeerschijf kan per half uur ingesteld worden. De maximale parkeertijd is drie uur. Klik hier voor meer informatie.

Bezoekers met een mobiliteitsbeperking zouden ook eens kunnen denken aan de rolstoelauto van De Zonnebloem en de vervoersdiensten van Valys. Bezoekers uit Noord-Drenthe en Haren kunnen gebruikmaken van WMO-vervoer.

Bereikbaarheid openbaar vervoer en taxi
Het Drents Museum heeft geen vaste taxistandplaats. Taxi’s, taxibusjes en andere vervoersmiddelen mogen voor de hoofdentree stoppen (Brink 1).

Het museum ligt op tien minuten loopafstand van het treinstation in Assen. Vanaf het station is het Drents Museum te bereiken via de stationsstraat en het museumlaantje. Klik op de kaart hieronder voor de routebeschrijving. Mensen die vanaf het station met de bus komen, adviseren wij om uit te stappen bij bushalte Oostersingel. Er zijn meerdere lijnen die vanaf het treinstation naar bushalte Oostersingel rijden. Neem lijn: 1, 20, 21, 24.

Begeleiders
Mensen die zich niet zelfstandig door het museum kunnen bewegen, mogen op vertoon van een OV-begeleiderskaart gratis één begeleider meenemen.

Hulphonden
Assistentiehonden zijn van harte welkom in het museum.

Speciale en rustige openingstijden
Op woensdagmiddag en vrijdagmiddag is het relatief rustig in het museum.
Groepen zijn op afspraak ook op maandag en voor 11 uur ’s ochtends van harte welkom. Interesse? Neem dan via reserveringen@drentsmuseum.nl contact op met het museum.

Calamiteiten
Het museum heeft een calamiteitenplan. Volg in het geval van calamiteiten altijd de aanwijzingen van de beveiliging op. De evacuatie van mindervaliden is opgenomen in het calamiteitenplan.
 

Programma op maat

Het Drents Museum is gastvrij, open en toegankelijk voor iedereen. Daarom bieden wij speciale programma's op maat aan. Klik hier om deze programma's te bekijken.

 

Moeilijk bereikbare plekken

Het Drents Museum heeft helaas een aantal plaatsen in het monumentale gedeelte die moeilijk of niet toegankelijk zijn. Onze medewerkers aan de Informatiebalie geven graag uitleg over deze plekken.

De GS-zaal
De GS-zaal is alleen met een trap te bereiken. In deze zaal organiseren wij een enkele keer een publieksactiviteit waarvoor in andere zalen op dat moment geen ruimte is.

Het Grootste Poppenhuis van Nederland
Het Grootste Poppenhuis van Nederland is te vinden in het monumentale Ontvangershuis. De begane grond (de eetkamer en keuken) en de eerste verdieping (de goudleer en de rode kamer) zijn met een liftstoel te bereiken. De twee andere kamers zijn alleen via een trap toegankelijk. Het poppenhuis bezoeken met een rolstoel of rollator? Vraag dan hulp aan een van onze medewerkers. Het Grootste Poppenhuis van Nederland is niet toegankelijk voor mensen in een elektrische rolstoel. De kleinste doorgang is 73 cm. Wij adviseren om buggy’s en kinderwagens beneden bij de trap te laten staan.

Onderdoorgang richting het Poppenhuis en Codename: Energy
Op de benedenverdieping waar voorheen de archeologiepresentatie was, is een vloer met een steile helling. De helling loopt naar twee kanten af. Wij raden aan om een begeleider mee te nemen of  een van onze medewerkers om hulp te vragen.

Vide
De vide van de grote tentoonstellingszaal is alleen met een trap te bereiken. Hier programmeren wij een enkele keer een klein extraatje bij een tentoonstelling.
Natuurlijk zijn bij ons gratis een rolstoelen of rollators te leen. Daarnaast zijn vouwkrukjes te leen bij de Informatiebalie. Ook deze service is gratis.

 

Meer informatie?

Neem voor meer informatie over de toegankelijkheid van het museum contact op met info@drentsmuseum.nl of via het algemene telefoonnummer (0592 - 377 773). Hulp nodig? Aarzel dan niet om een vraag te stellen aan een van onze medewerkers bij de entree of bij de Informatiebalie.