Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Aanwinst Drents landschap Mesdag

26 oktober 2016

Vanaf 27 oktober is de nieuwe aanwinst van het Drents Museum, Landschap nabij Vries met ploegende boer (1877), geschilderd door Haagse School-kunstenaar Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), voor publiek te zien. Dit werk werd verworven met steun van de Stichting Vrienden van het Drents Museum. Het Drents Museum focust zich op het aanleggen van de zogenaamde ‘Drentse Meestercollectie’: een verzameling van zeer kwalitatief hoogstaande schilderijen met Drenthe als onderwerp. Het Drentse landschap van Mesdag is hiervan een absoluut hoogtepunt, naast Vincent van Goghs De turfschuit, Max Liebermanns De Bleek te Zweeloo en Jan Wiegers’ Winterlandschap Drenthe.

Een zeldzaam Drents landschap van Mesdag
Landschap nabij Vries met ploegende boer is een van de weinige Drentse landschappen van H.W. Mesdag, die vooral bekend staat om zijn zeegezichten. Mesdag logeerde regelmatig in Vries bij zijn broer Taco en schoonzus Gesina. In deze omgeving schilderde hij dit landschap. De wolkenlucht doet denken aan grote landschapsschilders als Jacob van Ruisdael, terwijl de boerenfiguren de komst van Van Gogh lijken aan te kondigen. Achterop het schilderij schreef Mesdag met grote letters: ‘Verzonden per spoor, Vries 29 september 1877’. Het werk maakte ooit deel uit van de collectie van Panorama Mesdag in Den Haag en is na verkoop via particuliere collecties in o.a. de Verenigde Staten nu weer terug in een Nederlandse museale collectie. 

H.W. Mesdag
Hendrik Willem Mesdag verruilde zijn carrière in het bankwezen voor het kunstenaarschap. Hij zou een van de belangrijkste kunstenaars van de Haagse School worden. Naast zijn vele zeegezichten is hij vooral bekend geworden bij het grote publiek door Panorama Mesdag. Ook zijn vrouw Sientje was kunstenares. Samen brachten zij een grote kunstcollectie bijeen die te zien is bij De Mesdag Collectie in Den Haag. Het Drents Museum heeft één ander schilderij van Mesdag in de collectie: Gezicht op de kerk van Vries en daarnaast enkele werken van zijn vrouw Sientje, broer Taco en schoonzus Gesina.

Persfoto
Klik op de afbeelding hieronder om deze te vergroten.
 

Bijschrift persbeeld
- Hendrik Willem Mesdag, Landschap nabij Vries met ploegende boer, 1877, Collectie Drents Museum, aangekocht met steun van de Stichting Vrienden van het Drents Museum