Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Culturele instellingen haken in op Rusland-expo

Assen - Met ruim 700 aanwezigen bij het Russisch Matinee in de Grote Zaal van Theater De Nieuwe Kolk, opende het Drents Museum zaterdag de tentoonstelling
Peredvizhniki – Russisch Realisme rond Repin 1870-1900. Het luidde meteen een samenwerking in van het museum met Theater De Nieuwe Kolk en Bibliotheek Assen. Alle drie organiseren ze gedurende de looptijd van de tentoonstelling activiteiten met een Russische inslag.

Het matinee zat vol Russische kunst, literatuur, muziek en dans. Zo spraken schrijfster Marente de Moor en slavist Sjeng Scheijen van Universiteit Leiden. Optredens waren er onder meer van mezzosopraan Inessa Kouteinikova en het Noord Nederlands Concertkoor. Het programma werd gepresenteerd door Kysia Hekster, journalist, oud-correspondent Rusland en NOS-verslaggever Koninklijk Huis. Hekster komt terug in het televisieprogramma Kolkende Taal van Bibliotheek Assen, dat op RTV Drenthe wordt uitgezonden op zondag 2 oktober. De bibliotheek licht verder in haar gebouw boeken uit over en afkomstig uit Rusland.
 
Russen in het theater
De tentoonstelling in het Drents Museum heeft Theater De Nieuwe Kolk geïnspireerd om dit seizoen tweemaal de uit Rusland afkomstige Staatsopera van Tatarstan uit te nodigen.
Op vrijdag 7 oktober treedt het grote gezelschap op met Verdi’s opera ‘Nabucco’ en op maandag 19 december met het klassieke ballet ‘Het Zwanenmeer’. In Theater De Nieuwe Kolk staat verder op zaterdag 11 februari het Noord Nederlands Orkest met een Muzikale reis naar Rusland en Finland. Het orkest speelt werken van Liadov, Sibelius en Prokofjev. Verder zal op 3 januari ‘Anastasia’ in première gaan: de nieuwe eigen familieproductie met profs en amateurs.
 
Activeitenprogramma rond tentoonstelling
Het Drents Museum organiseert rondom Peredvizhniki een bomvol activiteitenprogramma met onder meer een groot aantal lezingen en inleidingen door kenners van Russische kunst. Op verschillende zondagen is er een afwisselend programma met Russische muziek, dans en toneel. Op zondag 20 november vindt er een grote familiezondag plaats, met activiteiten voor jong en oud. Op tweede kerstdag is de traditionele kostuumshow geheel in het teken van Rusland.
 
Cultureel Hart Assen
Het idee om in te haken op de tentoonstelling is ontstaan tijdens het overleg van Cultureel Hart Assen. Aan dit verband nemen alle culturele instellingen uit het historische hart deel. Ook zijn middenstand en horeca aangesloten.
 

Persfoto's
Klik op de persfoto's om deze te vergroten. 

 

 

Bijschriften persbeelden (links naar rechts)
- Noord Nederlands Concertkoor onder leiding van dirigent Louis Buskens 
- Inessa Kouteinikova (mezzosopraan) onder leiding van pianiste Irina Antonovo
- Balletschool Assen, Anneroos Renkema (ballerina) en Mare Keja (cello), De Zwaan van Camille Saint-Saëns
- Marente de Moor (slavist, schrijver en columnist). Kunstwerk op de achtergrond: Ivan Shishkin
- Groninger Chr. Mannenkoor Albatros onder leiding van dirigent Anton Stulp in de tentoonstellingszaal van het Drents Museum