Openingstijden

di t/m zo: 10.00 - 18.00 uur 
in vakanties op maandag ook open

+

Pers

Drents Museum breidt Drentse Meestercollectie uit met Van Drielst en Mollinger

28 juni 2017

Het Drents Museum heeft twee schilderijen van Egbert van Drielst (1745-1818) en Alexander Mollinger (1836-1867) aangekocht. De werken vormen een belangrijke aanvulling op de Drentse Meestercollectie: een verzameling van kwalitatief zeer hoogstaande schilderijen met Drenthe als onderwerp. De werken zijn verworven dankzij de Stichting Vrienden van het Drents Museum en zijn vanaf vandaag te zien.

Pionier van de Drentse landschapsschilderkunst
De Groningse schilder Egbert van Drielst bezocht Drenthe al als jonge jongen. Hij werd geraakt door het landschap en bezocht de provincie ook later in zijn carrière om inspiratie op te doen. Met zijn haast exotische visie van de provincie heeft Van Drielst een belangrijke bijdrage geleverd aan de vorming van de visuele identiteit van Drenthe. Het Drents Museum bezit vele tekeningen en prenten van zijn hand, maar slechts twee schilderijen. Met de aankoop van Drents landschap met figuren uit 1807 versterkt het Drents Museum zijn Drentse Meestercollectie.

Eerste schilderij van Mollinger
De tweede aanwinst is afkomstig van de Utrechtse kunstenaar Alexander Mollinger. Mollinger was een leerling van de Haagse School-schilder Willem Roelofs. Samen maakten zij studiereizen naar Drenthe. De schilder oogstte lof met zijn inzending voor de Wereldtentoonstelling in Londen in 1862, waar de pers hem tot de beste Nederlandse landschapsschilders rekende. Het Drents Museum bezat al zeven werken op papier van Mollinger. Het aangekochte werk Boerin met koeien in Drents landschap (Westerbork of Zweelo) is het eerste schilderij van Mollinger in de collectie en is daarmee de kroon op zijn oeuvre binnen het Drents Museum.

Drentse Meestercollectie
Het Drents Museum richt zich op het aanleggen van de zogenaamde Drentse Meestercollectie. Hierin worden uitsluitend schilderijen verzameld van hoge kwaliteit met Drenthe als onderwerp. Binnen deze collectie verzamelde het museum eerder al werken van topkunstenaars als Hendrik Willem Mesdag, Vincent van Gogh, Max Liebermann en Jan Wiegers. Vorig jaar werd Mesdags Landschap nabij Vries met ploegende boer eveneens aangekocht dankzij de Stichting Vrienden van het Drents Museum.

Persfoto's
Klik op onderstaande foto's om deze te vergroten.

 

Bijschriften
- Egbert van Drielst, Drents landschap met figuren, 1807, Collectie Drents Museum, aangekocht met steun van de Stichting Vrienden van het Drents Museum
- Alexander Mollinger, Boerin met koeien in Drents landschap (Westerbork of Zweelo), ongedateerd, Collectie Drents Museum, aangekocht met steun van de Stichting Vrienden van het Drents Museum