Openingstijden

di t/m zo 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Drents Museum in de OBA

20 oktober 2014

Het Drents Museum presenteert van 31 oktober 2014 tot en met 25 januari 2015 in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA) een keuze uit de eigen collectie Art Nouveau en Art Deco, onder de titel Art Nouveau & Art Deco, Drents Museum in de OBA. De tentoonstelling omvat affiches, boekbanden, metaal- en glaswerk, keramiek en meubels van enkele tientallen Nederlandse kunstenaars uit de periode 1890 en 1935. Frans Leidelmeijer, specialist toegepaste kunst vanaf 1890, opent vrijdag 31 oktober 2014 de tentoonstelling in de expozaal van de Centrale Bibliotheek. Bij deze opening zijn directeur Annabelle Birnie van het Drents Museum en directeur Martin Berendse van de OBA aanwezig. 

Hoogwaardige kwaliteit
In de tentoonstelling zijn ruim 80 werken te zien van bekende namen, zoals Chris Lebeau, Richard Roland Holst, Jan Sluijters, Johan Thorn Prikker en Jan Toorop. Maar ook minder bekende kunstenaars zijn vertegenwoordigd zoals Willem Brouwer, Chris van der Hoef, Theo Lammers en Klaas van Leeuwen. Zij hebben met name bekendheid in kringen van liefhebbers en verzamelaars. Toch doet de kwaliteit van hun werk allerminst onder voor dat van bekendere collega’s. De expositie in de Openbare Bibliotheek Amsterdam geeft een goed beeld van de rijkdom en het hoge niveau van de Nederlandse toegepaste kunst uit het desbetreffende tijdperk. Daarnaast hebben veel van de kunstenaars een link met Amsterdam, omdat ze er werkten.  

Drents Museum op reis
Het is niet voor het eerst dat het Drents Museum buiten de eigen deuren exposeert. Eerder waren delen van de Art Nouveau- en Art Decocollectie al te zien in Praag, Poznan, Riga, Kaunas en Gent. De Openbare Bibliotheek Amsterdam geeft een groot aantal musea de gelegenheid kleine tentoonstellingen te organiseren in de expozaal. Het Rijksmuseum, Museum de Fundatie, Museum Beelden aan Zee en het Groninger Museum gingen het Drents Museum voor. 

Art Nouveau & Art Deco, Drents Museum in de OBA is van 31 oktober 2014 tot en met 25 januari 2015 gratis te bezichtigen in de expozaal van de Centrale Bibliotheek aan de Oosterdokskade 143 in Amsterdam.

Persfoto
Klik hieronder op de afbeelding om deze te vergroten.

Bijschrift:
- Zilveren theeservies (1905), Jan Eisenloeffel (ontwerp) en Carel Begeer (uitvoering), Collectie Drents Museum