Openingstijden

di t/m zo van 10.00 - 18.00 uur
in vakanties ook maandag open

+

Pers

Drents Museum exposeert beelden Tom Claassen in Gouverneurstuin en KINK

19 juni 2017

Wie ooit over de A6 is gereden, kan de enorme olifanten langs de weg nauwelijks gemist hebben. Ze zijn het werk van kunstenaar Tom Claassen (1964), die bekendstaat om zijn subtiel humoristische beelden van dieren. Door het uitvergroten van typerende kenmerken hebben zijn beelden iets cartoonesks. Van 1 juli tot en met 3 september 2017 is een selectie van zijn werk gelijktijdig te zien in de Gouverneurstuin bij het Drents Museum en in Kunst in De Nieuwe Kolk (KINK).

Uitvergroot en karikaturaal
In zijn beelden gebruikt Tom Claassen de uitvergroting om karakteristieke kenmerken van dierfiguren te benadrukken. Hiermee tovert hij gegarandeerd een glimlach op het gezicht van de toeschouwer. In de veelal serieuze beeldende kunst zijn karikaturen een uitzondering. Dat maakt Claassens figuren extra bijzonder.

Ezels in de Gouverneurstuin
In de zomer ontvangt de Gouverneurstuin bij het Drents Museum twee speciale gasten. Twee levensgrote beelden van ezels worden vanuit Apeldoorn naar Assen getransporteerd om daar drie maanden te ‘grazen’. De ezeltjes ogen aandoenlijk vanwege hun zachte uitstraling en kneedbaarheid. Ze lijken uit klei geboetseerd, maar schijn bedriegt. Two Donkeys is gemaakt van gietijzer en is loodzwaar. Daarmee speelt de kunstenaar met de perceptie van de kijker. 

Nieuw werk
Ook in zijn expositie in KINK experimenteert Tom Claassen met contrasten en verrassende materialen. Zo plaatst hij rul zout tegenover hard steen en glimmende materialen tegenover doffe materialen. Naast Claassens konijnen en miniatuurbeelden van dieren zijn ook twee nieuwe werken van de kunstenaar te zien. Een van die werken ontstaat tijdens de opening van de tentoonstelling. Een echte ezel zal rondjes draaien in een berg zout, waardoor het dier bijzondere patronen creëert. Daarmee legt Claassen een relatie met de beelden in de Gouverneurstuin. Het kunstwerk neemt een groot deel van de vloer van KINK in beslag en is tot het einde van de tentoonstelling te zien.

 

Persfoto's
Klik op de foto's om deze te vergroten.

Bijschriften
- Tom Claassen, Two Donkeys (detail), 2011, gietijzer.
- Tom Claassen, Wit Konijn, 2009, polyester. Courtesy Tom Claassen en Galerie Fons Welters, Amsterdam. Foto: Peter Cox.