Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Het Drents Museum in Assen heeft het schilderij Die Drei Windmühlen uit 2020 van de Duitse kunstenaar Titus Schade verworven. Schade wordt beschouwd als een van de aanstormende talenten van de hedendaagse Duitse schilderkunst.
Directeur Harry Tupan: ‘Titus Schade staat momenteel zeer in de belangstelling, getuige zijn recentelijke solo's in galerieën en musea. Zijn werk is een meer dan welkome aanvulling voor onze eigen collectie Neue Leipziger Schule’.
De aankoop van het werk is mede mogelijk gemaakt dankzij de Vriendenloterij.

Titus Schade (1984, Leipzig) woont en werkt in Leipzig, waar hij studeerde aan de Hochschule für Grafik und Buchkunst. Hij studeerde als masterstudent af bij Neo Rauch. Schade schildert complexe structuren, vaak gebruikt hij daarvoor vakwerkhuizen en kerken. De werken lijken plat en tweedimensionaal, alsof ze uitgesneden zijn, waarbij het perspectief onconventioneel is.

Pijler Drents Museum
Met de aankoop van het werk van Titus Schade versterkt het museum zijn collectie hedendaagse figuratieve kunst. Deze collectie is een van de belangrijke pijlers van het Drents Museum. Al veertig jaar verzamelt het museum werken op dit gebied. Het resultaat is een grote en diverse collectie die het museum grotendeels heeft kunnen opbouwen dankzij de steun van de Stichting Vrienden van het Drents Museum. Het museum volgt met name Academie Minerva in Groningen en de Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig, twee kunstacademies waar de creativiteit floreert en die de nadruk leggen op het ambacht en het maakproces.

Minerva meets Leipzig
Tot en met 27 maart 2022 toont het Drents Museum nog de tentoonstelling Minerva meets Leipzig. In deze expositie presenteert het museum een selectie kunstwerken uit eigen collectie van kunstenaars die hun opleiding sinds 1960 genoten aan Academie Minerva in Groningen en aan de Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig. Er is onder meer werk te zien van de Duitse kunstenaars Tilo Baumgärtel, Ulf Puder, Johannes Rochhausen, Robert Seidel en Mirjam Völker.

Leipziger Schule
In 2009 is het Drents Museum als eerste museum in Nederland gestart met het presenteren van werk van de Leipziger Schule, de benaming voor kunstenaars opgeleid aan de Hochschule für Grafik und Buchkunst. In de grote overzichtstentoonstelling Realisme uit Leipzig waren kunstwerken te bewonderen van drie generaties afgestudeerden, met onder andere werk van grootheden als Werner Tübke, Arno Rink en Neo Rauch. Later volgden solotentoonstellingen van onder meer Aris Kalaizis, Rosa Loy, David Schnell, Laura Eckert, Matthias Weischer en Kristina Schuldt (nog te zien tot en met 13 februari 2022). Vanaf 2020 is het Drents Museum begonnen met het verzamelen van werk van de Leipziger kunstenaars, die gerekend worden tot de Neue Leipziger Schule.

Bijschrift:
Titus Schade - Die Drei Windmühlen, 2020, olieverf en acryl op doek, 100 x 170 cm, collectie Drents Museum