Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Ontdek samen de waanzinnige 19de eeuw!

9 november 2016

Kom op zondag 20 november tussen 13.00 en 17.00 uur met de hele familie naar het Drents Museum. Op deze Familiezondag zijn er verspreid door het museum gratis activiteiten voor jong én oud. Deze middag ontdek je samen ‘de waanzinnige 19de eeuw’, waarin vele uitvindingen het leven van de mens voorgoed veranderden. De schilderijen in de tentoonstelling Peredvizhniki - Russisch Realisme rond Repin 1870-1900 zijn ook in deze eeuw gemaakt. Luister naar de verhalen achter de schilderijen en schilder mee aan een Drentse versie van Repins beroemdste schilderij: Wolgaslepers. Voor kinderen tot en met 18 jaar is de toegang gratis.

Leer de Peredvizhniki kennen
Op deze middag kan je onder meer luisteren naar de verhalen achter de schilderijen die te zien zijn in de tentoonstelling Peredvizhniki. Ilya Repin schilderde bijvoorbeeld over het bekende Russische sprookje Sadko. Droom weg bij dit schilderij terwijl onze verhalenverteller dit sprookje vertelt. Of ga mee op een filosofische reis door de tentoonstelling en bekijk de schilderijen van de Peredvizhniki eens op een andere manier. Of pak zelf een verfpenseel en schilder mee aan de Drents versie van Repins Wolgaslepers.  

Slimme uitvindingen
Naast de prachtige schilderijen van de Peredvizhniki valt er nog veel meer te ontdekken uit de 19de eeuw. Op Familiezondag kan je in het museum tijdens een vossenjacht op zoek gaan naar de vele 19de-eeuwse uitvindingen. Denk bijvoorbeeld aan de rits in je jas en de verftubes die wij nu heel normaal vinden. Ook is er een demonstratie van een wel heel bijzondere fiets: de vélocipède. Daarnaast lopen er mensen in het museum rond die prachtige 19de-eeuwse kostuums dragen. Ga met ze op de foto en verdiep je in de geschiedenis en de verhalen achter de kostuums. Verder komt Kasper Peters, stadsdichter van Groningen, gedichten voordragen en kan je samen met hem je eigen gedicht schrijven.

Kijk voor meer informatie op www.drentsmuseum.nl/activiteiten/familiezondag-de-waanzinnige-19de-eeuw