Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Met de plaatsing op maandag 13 december 2021 van een vijf meter hoge buste van kunstenaar Frida Kahlo op de kop van de Vaart is de Frida in Assen city experience compleet. Dit is een gratis kunstroute door de binnenstad van Assen langs veertien kunstwerken, waarvan de makers zich hebben laten inspireren door de wereldberoemde Mexicaanse kunstenaar. Binnenstadsorganisatie Vaart in Assen ontwikkelde de route met het Drents Museum, waar tot en met 27 maart 2022 de tentoonstelling Viva la Frida! Life and art of Frida Kahlo te zien is. Het metershoge beeld is op maandag 13 december onthuld door Harry Tupan, algemeen directeur van het Drents Museum.

Het drie dimensionale beeld van Frida Kahlo (1907-1954) is een ontwerp van 178 Aardige Ontwerpers in samenwerking met Gijs van Kooten uit Utrecht en geproduceerd door Blow-Up Industry uit Groningen. De buste is bijna vijf meter hoog en drieënhalf meter breed. Het beeld van Frida Kahlo is mogelijk gemaakt door de gemeente Assen en Ondernemersfonds Assen. Voor Assenaar Eelco Bügel, eigenaar van Blow-Up Industry, was het een eer om de buste te vervaardigen. ‘We kunnen met onze machines alles maken van geperst piepschuim met een hufter proof coating. Zo hebben we bijvoorbeeld de letters van I Amsterdam en de set van Nikki Tutorials in Madam Tussauds gemaakt. Ik vind het erg bijzonder dat ik nu iets voor mijn eigen Assen heb kunnen maken’, aldus Bügel. 

Frida in Assen city experience
De gratis wandelroute leidt langs veertien kunstwerken door het centrum van Assen. Het gaat om levensgrote muurschilderingen en bijzondere kunstobjecten in de openbare ruimte. De route kan tot en met 27 maart 2022 op elk gewenst moment gelopen worden met een folder als gids. De folder is bij het Drents Museum en de VVV Assen te verkrijgen en online via www.ditisassen.nl op te vragen. Door de bij de kunstwerken geplaatste QR-codes te scannen, kom je meer over de kunstwerken en de makers te weten.

Viva la Frida!
In het Drents Museum zijn sinds 8 oktober 2021 twee van ‘s werelds belangrijkste Frida Kahlo-collecties te bewonderen. Naast schilderijen en tekeningen zijn ook Kahlo's persoonlijke bezittingen als kleding, beschilderde korsetten en sieraden te zien. Het is voor het eerst dat deze collecties samen worden getoond. Hiervoor werkt het museum samen met Museo Dolores Olmedo en Museo Frida Kahlo (voorheen La Casa Azul, het Blauwe Huis) in Mexico-Stad. Het is inmiddels een traditie dat bij grotere internationale tentoonstellingen van het Drents Museum een blikvanger op de kop van de Vaart wordt geplaatst, zoals een Chinese draak (2008), een beeld van Lenin (2012/2013), een Mayatempel (2016), een Amerikaans Vrijheidsbeeld (2017/2018) en de Rialtobrug (2019).

Persfoto's:
Klik op de foto om deze te vergroten.

 

 

Noot voor de redactie:
Meer informatie: Yvet de Boer, Marketing en Communicatie Drents Museum: 06 - 27 23 08 23 en y.deboer@drentsmuseum.nl  en Kjeld Vosjan, binnenstadsregisseur Vaart in Assen: 06- 18 75 36 56.