Openingstijden

Geopend: di t/m zo: 11 - 17 uur
Toegang alleen met vooraf gekocht ticket

+

Pers

Recordjaar Drents Museum met 235.000 bezoekers

Het Drents Museum in Assen heeft in 2018 een recordaantal bezoekers getrokken. Met als blikvangers afgelopen jaar de grote internationale tentoonstellingen The American Dream en Iran – Bakermat van de beschaving verwacht het museum rond 235.000 bezoekers uit te komen, waarvan 6.000 bezoekers in de externe tentoonstellingsruimte in De Nieuwe Kolk (KINK). Vol vertrouwen kijkt het museum vooruit naar 2019 met onder meer de bijzondere Italiaanse kunsttentoonstelling Sprezzatura en de tentoonstelling Barbizon van het Noorden over de grote kunstenaars uit de tweede helft van de 19de eeuw die naar Drenthe trokken. 

2018 is het beste bezoekjaar geweest van het Drents Museum, 2008 buiten beschouwing latend toen het Terracotta Leger van Xi’an neerstreek in Assen. Dat is onder meer te danken aan de tentoonstelling The American Dream, de dubbeltentoonstelling in samenwerking met Kunsthalle Emden waarbij het Drents Museum Amerikaanse figuratieve kunst toonde uit de periode 1945-1965 met o.a. werk van Edward Hopper, Andy Warhol, Alice Neel en Andrew Wyeth. Met 130.000 bezoekers (gerekend vanaf de opening in november 2017) was het de best bezochte kunsttentoonstelling ooit voor het Drents Museum met een waarderingscijfer van 8,5. 

Verrassend goed scoorde de archeologietentoonstelling Iran - Bakermat van de beschaving, in totaal door 115.000 mensen bezocht. Met een gemiddeld waarderingscijfer van 8,9 waren de bezoekers  - waarvan relatief veel bezoekers met een Iraanse afkomst - vol lof over de presentatie van de 200 unieke vondsten uit Iran. Bovendien werd de expositie genomineerd voor de prestigieuze Global Fine Art Award 2018 in de categorie ‘Ancient Art’. Jongstleden 16 december ging de volgende internationale archeologie-expositie van start: Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Deze tentoonstelling die een nieuwe kijk geeft op de Nubische oudheid en de bijzondere schatten uit Nubië presenteert, is nog te zien tot en met 5 mei 2019. 

Twee grote kunstproducties in 2019 
Komend jaar presenteert het Drents Museum twee grote kunsttentoonstellingen. Vlak voor de zomer vanaf 2 juni opent de tentoonstelling Sprezzatura, waarin een topselectie van meer dan 40 schilders uit heel Italië te zien is uit de periode 1860-1910. Sprezzatura laat zien hoe de kunst zich ontwikkelde in de vijftig jaar na de Italiaanse eenwording. Met onder meer werk van Italiaanse beroemdheden als Antonio Mancini en Fernando Segantini.  

In het najaar van 2019 gaat een langgekoesterde wens  van het Drents Museum in vervulling. In de tentoonstelling Barbizon van het Noorden – De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950 presenteert het museum werk van grote kunstenaars uit de 19de eeuw die de natuur van Drenthe ontdekten en op doek vastlegden. Werken van onder meer Israëls, Mesdag, Van Gogh, Liebermann en Wiegers maar ook van hedendaagse kunstenaars – uit eigen collectie aangevuld met belangrijke bruiklenen – brengen de unieke eigenschappen van Drenthe in beeld. 

Egbert Streuer 
De serie Spraakmakende Drenten krijgt al in begin 2019 een vervolg. Na blues-icoon Harry Muskee en amateurarcheoloog Tjerk Vermaning staat vanaf 10 februari de Nederlandse motorheld Egbert Streuer in de schijnwerpers. De expositie is een eerbetoon aan de Drentse snelheidsduivel die drie keer wereldkampioen werd in de zijspanklasse en twee maal winnaar van de TT in Assen.  

Persfoto's
Klik op de afbeeldingen om deze te vergroten.

 
 

 

Bijschriften (van links naar rechts)
- Overzichtsfoto tentoonstelling Iran - Bakermat van de Beschaving
- Standbeeld van koning Senkamanisken, 643–623 v. Chr., Harvard University-Boston, Museum of Fine Arts Expedition
- Federico Zandomeneghi, In bed, 1878, Galleria d'Arte Moderna di Pallazo Pitti, Florence
- Vincent van Gogh, De Turfschuit, 1883, olieverf op doek, collectie Drents Museum