Openingstijden

ma t/m zo: 10.00 - 18.00 uur 

+

Pers

Schenking werk Matthijs Röling

26 juni 2014

Kunstverzamelaar Cees Röling schenkt zijn belangrijke collectie werken van Matthijs Röling als een promised gift bij zijn overlijden aan het Drents Museum. Het betreft 82 schilderijen van de bekende figuratieve schilder, de achterneef van de schenker. Het museum zal deze werken in wisselende samenstellingen permanent presenteren in de zalen van Hedendaags Realisme. De zalen zullen de naam Collectie Röling gaan dragen.

Cees Röling: verzamelwoede van kunstobjecten
Cees Röling is een befaamd verzamelaar van hedendaags figuratieve kunst. De 82 schilderijen van de Groningse kunstenaar Matthijs Röling vormen een belangrijk onderdeel van zijn collectie. Daarin bevindt zich verder werk van kunstenaars als Dick Pieters (1941), José Vermeersch (1922) en Jan Beutener (1932). Cees Röling: ‘Al vele jaren ben ik intensief bezig met het verzamelen van kunstobjecten. Niet zonder trots constateer ik dat door de jaren heen mijn collectie zich heeft ontwikkeld tot een kwalitatief zeer goede collectie. Door de dagelijkse confrontatie met de kunstwerken ging ik goed kijken en leerde ik ook steeds beter kijken. Mindere kwaliteit verdween daardoor en de top bleef over.’ Cees Röling wil zijn collectie graag tonen aan de buitenwereld: ‘Bij de bouw van mijn huidige woning heb ik speciaal rekening gehouden om al deze werken een mooi plaatsje te geven. Vooral ook om anderen in de gelegenheid te stellen de werken te bekijken. Ik zou dan ook het liefst van het huis een museum maken, maar dat is natuurlijk niet reëel.’

Figuratieve kunst in het Drents Museum
Sinds 1999 maakt het Drents Museum (solo) tentoonstellingen over hedendaagse figuratieve kunst. Met het uitvliegen van de leerlingen van de vier grote meesters Matthijs Röling, Barend Blankert, Sam Drukker en Wout Muller over Nederland krijgt de figuratieve kunst een nationale betekenis. Mede door bijdragen van het Drents Museum kunnen we nu spreken van een nationale stroming. ‘Bij het museum is de wens om het werk van de belangrijkste kunstenaars in de diepte te verzamelen. In 2013 werd met hulp van de stichting Vrienden een belangrijke aankoop gedaan: 14 schetsboeken van Matthijs Röling. Substantieel werk is moeilijk aan te komen, de belangrijkste werken zijn vertegenwoordigd in collectie bij liefhebbers en verzamelaars en komen niet veel op de markt’, aldus directeur Annabelle Birnie van het Drents Museum. Met de schenking van de 82 werken van Cees Röling aan het Drents Museum wordt de inhoudelijke wenselijke verdieping van de collectie van het Drents Museum mogelijk.