Openingstijden

ma t/m zo: 10.00 - 18.00 uur 

+

Pers

Symposium Kunst onder Toezicht

18 maart 2015

Voorafgaand aan de tentoonstellingen De Kim Utopie en North Korean Perspectives - die vanaf 3 april voor het publiek te zien zijn - presenteert het Drents Museum op donderdag 2 april het symposium Kunst onder Toezicht - Realiteit en Realisme in Noord-Korea. Noord-Korea stuurt, manipuleert en controleert de beeldvorming over het land en zijn leiders. Centrale vraag in het symposium is wat beelden, zoals schilderijen, foto’s, documentaires, ons vertellen over de Noord-Koreaanse realiteit. Wat is feit en wat is fictie?

Koen De Ceuster (internationale autoriteit op het gebied van Noord-Koreaans kunst en cultuurbeleid Universiteit Leiden en medesamensteller De Kim Utopie), Pieter Fleury (freelance cineast en maker van de documentaire Noord-Korea, een dag uit het leven) en Marc Prüst (fotografie curator van de fototentoonstelling North Korean Perspectives) geven hun visie. De presentatie is in handen van journalist en programmamaker Hadassah de Boer. Kijk voor meer informatie en aanmelding op www.drentsmuseum.nl/symposium.

De Kim Utopie - Schilderkunst uit Noord-Korea
3 april t/m 30 augustus 2015

Aan de hand van ruim 80 schilderijen en werken op papier geeft het Drents Museum in de tentoonstelling De Kim Utopie - Schilderkunst uit Noord-Korea een unieke inkijk in het gesloten en onbekende Noord-Korea. De schilderijen zijn in de periode van 1960 tot 2010 door professionele Noord-Koreaanse schilders in staatsdienst gemaakt. De tentoonstelling laat zien hoe het regime socialistisch-realistische kunst inzet om een utopisch Noord-Korea te creëren en in stand te houden. 

Nooit eerder is zo’n grote verzameling Noord-Koreaanse kunst in Nederland te zien geweest. De werken komen uit een bijzondere privécollectie van Ronald de Groen. De schilderijen schetsen een door de staat geregisseerde en geïdealiseerde Noord-Koreaanse samenleving: de Kim Utopie. Belangrijke thema’s zijn de Grote Leider, heroïsch verzet tegen historische vijanden als Amerika en Japan, patriottisme, industriële en wetenschappelijke vooruitgang, en de vruchtbaarheid van de landbouw. 
De Kim Utopie is de vierde expositie in de serie Internationaal Realisme in het Drents Museum.

Bij de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige publicatie De Kim Utopie, een uitgave van WBOOKS, Zwolle. Het boek kost € 24,95 en is verkrijgbaar in de Museumshop.

North Korean Perspectives
3 april t/m 30 augustus 2015

Gaat De Kim Utopie vooral over het geïdealiseerde Noord-Korea, in de begeleidende fototentoonstelling North Korean Perspectives wordt de officiële versie van de staat versus een alternatieve kijk op het land getoond. Welke indruk krijgen wij van Noord-Korea aan de hand van de voor ons beschikbare foto’s? Tegenover de goedgekeurde foto’s van het staatspersagentschap KCNA en fotografen als Philippe Chancel en Pierre Bessard, staan beelden van internationale fotojournalisten die in Noord-Korea werken, zoals David Guttenfelder, Ari Hatsuzawa en Tomas Van Houtryve. Maar ook beelden van internationale kunstenaars zoals Alice Wielinga en Seung Woo Back, die door fotografie - al dan niet in combinatie met andere media - hun visie geven op Noord-Korea. Deze projecten bieden een tegenwicht aan het gecontroleerde beeld, zoals verspreid door de Noord-Koreaanse staat.

North Korean Perspectives is gemaakt in opdracht van de internationale fotografie-organisatie Noorderlicht. Bij de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige publicatie, een uitgave van Stichting Aurora Borealis. Het boek kost € 16,95 en is verkrijgbaar in de Museumshop.