Openingstijden

ma t/m zo: 10.00 - 18.00 uur 

+

Pers

Tentoonstelling: Hans Hoekstra

4 september 2014

In 2009 won hij de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Nu in 2014 heeft Hans Hoekstra (1983) zijn eerste solotentoonstelling. In de serie Jong Realisme toont het Drents Museum onder de titel All of us het meeste recente werk van Hoekstra. De tentoonstelling is te zien van 9 september 2014 tot en met 11 januari 2015.

All of us
In het kader van de Werkbijdrage Jong talent + Opdrachtgever van het Mondriaan Fonds kreeg Hans Hoekstra vanaf september 2013 de kans om met het Drents Museum samen te werken. In deze periode heeft Hoekstra artistieke mogelijkheden onderzocht en van daaruit nieuw werk gemaakt. Het resultaat van dit project is een serie schilderijen in grote formaten, vanaf 9 september 2014 te zien in All of us. Voor het Drents Museum betekent de samenwerking dat uit deze nieuwste serie van Hoekstra werken aangekocht kunnen worden. Harry Tupan, directie Drents Museum: ‘Zo kunnen wij onze bestaande collectie figuratieve kunst - een van de pijlers van het museum - versterken met kunst van een talentvolle jonge kunstenaar’. 

Interieur en relatie binnen-buiten
Hans Hoekstra studeerde aan Academie Minerva in Groningen (2003-2007), Kunstacademie Düsseldorf (2005-2006) en De Ateliers in Amsterdam (2007-2009). Waar in zijn vroege werk vooral de aandacht voor de houding van het menselijke lichaam centraal staat met hoekige en houterige gestaltes, brengt Hoekstra in zijn nieuwste werk het interieur en de relatie binnen-buiten nadrukkelijk in beeld. Zijn ervaring van de zichtbare werkelijkheid vormt het uitgangspunt. Hoe dit om te zetten in stijl beschouwt hij als zijn belangrijkste opgave.

Publicatie
Bij de tentoonstelling Hans Hoekstra - All of us verschijnt onder de gelijknamige titel een publicatie, een uitgave van WBooks (Zwolle), met een essay van kunstcriticus Hans den Hartog Jager. Het boek is verkrijgbaar in de Museumshop van het Drents Museum voor  € 22,50.

Persfoto’s
Klik hieronder op de afbeeldingen om deze te vergroten.

  

Bijschriften (van links naar rechts):
- Hans Hoekstra, Zicht uit de woonkamer, 2014, acryl op doek
- Hans Hoekstra, Marjanne leest, 2013, acryl op doek
- Hans Hoekstra, Zicht uit ouderlijk huis, 2014, acryl op doek

Fotograaf: Gert-Jan van Rooij