Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
extra open: maandag 20 mei 10.00 - 17.00 uur

+

Pers

Zie ook onze online persaankondiging (Engels) op YouTube

Unieke combinatie van Frida Kahlo's kunstwerken en persoonlijke bezittingen
 

Twee van 's werelds belangrijkste Frida Kahlo-collecties komen voor het eerst bij elkaar in de tentoonstelling Viva la Frida! - Life and art of Frida Kahlo, die van 8 oktober 2021 tot en met 18 april 2022 te zien is in het Drents Museum in Assen. De vermaarde schilderijen en tekeningen uit het Museo Dolores Olmedo worden getoond naast een buitengewone collectie van haar persoonlijke bezittingen als kleding, beschilderde korsetten en sieraden van Museo Frida Kahlo. Door deze twee collecties uit Mexico-Stad samen te voegen heeft het Drents Museum de unieke kans om het complete Frida-verhaal vertellen. 

Frida Kahlo (1907-1954) is zonder twijfel een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld. Haar indrukwekkende kunstwerken, roerige leven en bijzondere levensstijl doen Kahlo uitgroeien tot een wereldwijd icoon én cultfiguur. Door een ernstig busongeluk lijdt ze veel pijn en ondergaat ze door de jaren heen een groot aantal operaties. Wat haar telkens de kracht geeft om door te gaan is haar grote liefde voor de kunst, voor haar man – de kunstenaar Diego Rivera – en voor Mexico en zijn volkscultuur. Ze schildert zelfportretten die doorvlochten zijn met symboliek, geïnspireerd door haar tumultueuze relaties, gebroken lichaam, politieke overtuiging, buitengewone veerkracht en creativiteit.

Schilderijen en tekeningen uit de Olmedo-collectie
Museo Dolores Olmedo heeft de grootste collectie met werk van Frida Kahlo ter wereld. De verzameling is aangelegd door de Mexicaanse Dolores Olmedo (1908-2002) die vanaf 1955 op aanraden van haar goede vriend Diego Rivera werk van Kahlo en hemzelf ging verzamelen. In Viva la Frida! zijn sleutelstukken uit deze collectie te zien, waaronder Henry Ford Hospital (1932), De gebroken zuil (1944) en Zelfportret met aapje (1945). 

Persoonlijke bezittingen uit het Blauwe Huis
De tentoonstelling werpt nieuw licht op Kahlo's levensverhaal aan de hand van de opmerkelijke verzameling persoonlijke bezittingen uit het Blauwe Huis, waar de kunstenaar haar hele leven heeft gewoond (nu Museo Frida Kahlo). In 2004 werden deze bezittingen ontdekt, nadat ze 50 jaar aan het zicht onttrokken geweest waren. De collectie omvat onder andere foto’s, documenten, tekeningen, kledingstukken, sieraden en beschilderde korsetten. 

Viva la Frida!
Voor de tentoonstelling werkt het Drents Museum samen met twee bekende Frida Kahlo-experts: Circe Henestrosa, modecurator en hoofd van de School of Fashion Lasalle College of the Arts Singapore en Dr. Gannit Ankori, directeur en hoofdconservator van het Rose Art Museum. De vormgeving van Viva la Frida! is in handen van Perspekt Studio's, Haarlem. In de Abdijkerk van het museum maken bezoekers kennis met de Mexicaanse kunstenaar aan de hand van de korte film Meet Frida*. Bij de tentoonstelling wordt een uitgebreid randprogramma ontwikkeld, waaronder lezingen en een podcastserie. Voor Viva la Frida! gelden speciale openingstijden: van maandag tot en met zondag van 10.00 - 18.00 uur en op vrijdag van 10.00 - 22.00 uur. De online ticketverkoop is gestart. Meer informatie: drentsmuseum.nl/frida

Méér Mexico
Naast Viva la Frida! zijn er dit jaar nog twee grote Mexico-gerelateerde tentoonstellingen. Van 28 mei tot en met 26 september 2021 is in het Cobra Museum in Amstelveen de tentoonstelling Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution. met werken van Frida Kahlo en andere Mexicaanse modernisten. In Museum Volkenkunde in Leiden is van 6 augustus 2021 tot en met 20 februari 2022 de tentoonstelling AZTEKEN over een van de meest iconische beschavingen uit de wereldgeschiedenis.

Persfoto's
Neem voor persfoto's contact op met de afdeling Marketing en Communicatie van het Drents Museum: communicatie@drentsmuseum.nl

 

* De film Meet Frida is vanaf 28 maart te zien in de filmzaal in de grote tentoonstellingszaal