Openingstijden

ma t/m zo: 10.00 - 18.00 uur 

+

Pers

Winnaar Culturele Prijs Harry Cock in KINK

11 april 2018

Vanaf 24 april 2018 is in expositieruimte Kunst in de Nieuwe Kolk (KINK) werk van Asser fotograaf Harry Cock te zien. De tentoonstelling vindt plaats naar aanleiding van de Grote Culturele Prijs Drenthe 2018, die hij onlangs uitgereikt kreeg door de provincie Drenthe. De prestigieuze oeuvreprijs is een erkenning voor zijn totale oeuvre van tienduizenden foto’s, die al bijna veertig jaar lang een inkijk bieden in het dagelijks leven van Noord-Nederland. Harry Cock is de eerste fotograaf die de Culturele Prijs ontvangt.

Het Drents Museum biedt in KINK van 24 april tot en met 10 juni 2018 een overzicht van het werk van Harry Cock. Dat bestaat uit journalistiek werk, onder meer voor de Volkskrant en tijdschrift Noorderbreedte, maar ook uit zijn autonome, creatieve werk. Rode draad is zijn eigen manier van werken, die in alle fotografische vormen terugkomt. De Grote Culturele Prijs Drenthe wordt door de provincie Drenthe eens per twee jaar uitgereikt en ging in 2016 naar architect Cor Kalfsbeek.

Mens en landschap
In de tentoonstelling is een wand met portretten te zien, een visueel dagboek van de fotograaf. Een zwart-witserie voert je mee op een wandeling langs de spoorlijn van Groningen naar Meppel. Op de eerste verdieping van de expositieruimte hangt werk dat nog niet eerder te zien is geweest: collages van tastbare werkelijkheid en afbeeldingen, die geïnspireerd zijn op de klassieke polaroidfoto’s. Ook werk voor de Volkskrant, Noorderbreedte en architecten krijgt een plek. In al deze series keert hetzelfde thema terug: de mens in zijn omgeving of het landschap als achtergrond van ons leven.

Journalistiek en creatief werk
Harry Cock (1952) werd geboren in Assen en ging daar weer wonen na zijn opleiding aan de School voor Fotografie in Den Haag. Vooral zijn foto’s met landschap en stad als decor zijn bekend om hun treffende verbeelding van het leven in het Noorden, maar ook zijn portretten en architectuurfoto’s verdienen de aandacht. De fotograaf heeft een kenmerkende stijl. Deze is zichtbaar in zijn werk in opdracht, maar komt met name tot uiting in zijn creatieve werk. Daarin blijkt dat hij niet alleen journalistiek fotograaf is, maar ook zeker een kunstenaar.

Kunst in de Nieuwe Kolk
KINK is de tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst in De Nieuwe Kolk (voormalig CBK Assen). Het Drents Museum programmeert in KINK tentoonstellingen van eigentijdse kunstenaars, in samenwerking met KunstSalon Assen, Academie Minerva en Kunst aan de Vaart. Het bezoekadres van KINK is Weiersstraat 1, Assen. Meer informatie: www.drentsmuseum.nl/kink

Persfoto’s
Klik op de afbeeldingen hieronder om deze te vergroten.

 
 

Bijschriften (van links naar rechts en van boven naar beneden):

- Zuidlaren 1990. Zuidlaardermarkt
- Ter Apel 2012. Politiecommandant verzoekt een groep afgewezen, voornamelijk Somalische, vluchtelingen het tentenkamp op te breken. Even later ontruimt de ME het kamp alsnog.
- Taiwan 2015. monteurs controleren verlichting in Cultuur Centrum in Kaohsiung, ontworpen door Mecanoo architecten.
- Warschau 1999. Olla

Foto's: Harry Cock