Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
vanaf 10 juli ook open op maandagen 

+

Menu

Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe

Berooid en met liefdesverdriet stapte Vincent van Gogh (1853-1890) op dinsdag 11 september 1883 op de laatste trein van Den Haag naar Drenthe. Hij verbleef enkele weken in Hoogeveen en trok vervolgens naar Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Ook maakte hij een dagtrip naar Zweeloo. Drenthe kende hij alleen uit verhalen van anderen. Wat hij er zou aantreffen, was iets waar hij alleen over kon fantaseren. Hoewel hij niet de eerste kunstenaar was die voet aan de grond zette in deze ‘woeste’ en afgelegen provincie, was zijn keuze om in het najaar in plaats van in de zomer naar Drenthe af te reizen bijzonder. Nog opmerkelijker was, dat hij niet naar de idyllische zanddorpjes ging, maar zijn hart had verloren aan de veengebieden van Zuidoost Drenthe.

 

Eerste tentoonstelling ooit over Drentse periode

Nooit eerder was de Drentse periode onderwerp voor een grote tentoonstelling. Van Gogh in Drenthe neemt je mee op Van Gogh’s Drentse avontuur. De schilder neemt ons via zijn brieven mee in een zoektocht naar geluk als mens en succes als kunstenaar. We volgen hem in zijn omzwervingen door het Drenthe van 1883 en hoe het leven toen was. Er wordt licht geworpen op zijn inspiratiebronnen en het Drentse werk van tijdgenoten. Ook wordt de betekenis van de Drentse periode in het oeuvre belicht. Het Drentse hoofdstuk uit het leven van Van Gogh werd tot nu toe vaak overgeslagen of slechts terloops genoemd. Dit project zal daar verandering in brengen en de Drentse tijd voor altijd aan het levensverhaal van de kunstenaar toevoegen. Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie waarin nieuw onderzoek wordt gepresenteerd.

Samenwerking
Aansluitend op de tentoonstelling zullen er op verschillende plekken in de provincie activiteiten en routes georganiseerd worden. Binnenkort volgt meer informatie over dit bijzondere programma.  

Erfgoedlocaties
Het Drents Museum onderzocht samen met het Drents Archief en Het Drentse Landschap de erfgoedlocaties bij Van Gogh in Drenthe. Kijk voor meer informatie op www.vangoghindrenthe.nl

Vincent van Gogh, Onkruid verbrandende boer, 1883, olieverf op paneel, 30,5 x 39,5 cm, Drents Museum / Van Gogh Museum

 

Vincent van Gogh, De Turfschuit, 1883, olieverf op doek op paneel, 37 x 55,5 cm, Drents Museum