Sterven in schoonheid
- 20 november 2022 t/m 26 maart 2023
- Drents Museum
Topstukken uit Pompeï en Herculaneum
Meer dan honderd kunstschatten
In deze tentoonstelling staat het rijke leven vóór de allesverwoestende uitbarsting, en de kunst en schoonheid waarmee de inwoners zich omringden, centraal. Bezoekers staan oog in oog met de schoonheid en kunst waarmee de inwoners zich omringden. Te zien zijn meer dan honderd archeologische kunstschatten uit het Museo Archeologico Nazionale in Napels en het Parco Archeologico Ercolano in Herculaneum, waaronder de bekende veelkleurige fresco’s en mozaïeken, marmeren en terracotta beelden, prachtige bronzen portretten en fonteinen, en gouden sieraden.
Bestbewaarde steden
In het jaar 79 na Chr. werden de Italiaanse havensteden Pompeï en Herculaneum bedolven door een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Ze werden hierdoor de best bewaarde steden uit de Romeinse tijd. Sinds de achttiende eeuw leggen archeologen grote delen bloot. De archeologische vondsten behoren tot de collecties van het Museo Archeologico Nazionale in Napels en het Parco Archeologico di Ercolano in Herculaneum. Voor deze tentoonstelling halen wij de topstukken naar Nederland. Leven in schoonheid Schoonheid en kunst waren belangrijk voor de Romeinen en dat zie je terug in de tentoonstelling.
Te zien zijn persoonlijke voorwerpen zoals servies en sieraden, maar ook de beelden, fresco’s, mozaïeken en fonteinen waarmee zowel rijk als arm hun huizen en tuinen decoreerden. De Romeinen bewonderden de cultuur van het oude Griekenland en plaatsten beelden, die eerder in Griekse tempels stonden, in hun tuinen. Zo kregen ze een nieuwe context en werden als kunst beleefd. Ook is er in de expositie aandacht voor de rol van kunst in de openbare ruimte.
Bijzonder fresco
Schoonheid speelde bij de Romeinen een grote rol in de identiteitsvorming. Ze lieten zich in een geïdealiseerde vorm afbeelden op fresco’s, met modieuze kleding aan, in een chique omgeving. Zoals op de muurschildering uit een woonhuis in Pompeï uit de 1e eeuw voor Christus, van bakker Terentius Neo en zijn vrouw, een van de topstukken van de tentoonstelling.
Fresco met portret van de bakker Terentius Neo en zijn vrouw, 1e eeuw na Chr., vindplaats Pompeï (Foto Museo Archeologico Nazionale in Napels)
Activiteiten en publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie van Waanders Uitgevers. Deze is voor € 29,95 verkrijgbaar in de Museumshop en via de dutchmuseumgiftshop. Ook is er een speciale route voor families, een activiteitenprogramma, een bijpassend aanbod in de museumwinkel en rondleidingen voor het primair en voortgezet onderwijs.
De activiteiten waaraan je kunt deelnemen tijdens Sterven in schoonheid zijn:
- Familiedag: woensdag 28 december
- Te Gast-lezing kunsthistoricus Karin Haanappel: zondag 19 februari
- Te Gast-lezing Stine Jensen, filosoof en schrijver voor kinderen: zondag 26 februari
- Lezing conservator Bastiaan Steffens: zondag 19 maart
- Familieroute (kan altijd!)
- Gratis lezing bijna iedere zaterdag en zondag - op zaterdag 25 februari en zondag 26 februari is er helaas geen gratis lezing
- Rondleiding voor groepen vanaf 10 personen (op aanvraag)
De tentoonstelling is te zien tot en met 26 maart 2023. Het museum is tijdens de looptijd van de tentoonstelling geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
Bezoek
Ontdek de tentoonstelling: Sterven in schoonheid in real life. Koop je tickets voor het Drents Museum nu.
Het Drents Museum is van en voor iedereen. Wij ontvangen al onze bezoekers graag en willen dat iedereen zelfstandig overal aan mee kan doen.
Voor mensen met een beperking, bieden we faciliteiten en activiteiten op maat aan. We hebben rondleidingen in gebarentaal, rondleidingen voor mensen met een visuele beperking en prikkelarme openstellingen. Meer over onze toegankelijkheid.
Het Drents Museum heeft altijd een aantal wisselende tentoonstellingen en daarnaast hebben we een rijke eigen collectie. Onze eigen collectie bezoek je in onze nieuwe collectiepresentatie Labyrinthia.
Alle actuele tentoonstellingen en presentaties vind je op de pagina tentoonstellingen.
Steeds meer voorwerpen zijn daarnaast online te vinden. Leer alles over je favoriete voorwerp en ontdek nieuwe schatten!
Geregistreerde hulp- of geleidehonden zijn van harte welkom in het museum, andere huisdieren niet.
Bar Brasserie Pingo is te vinden in het hart van het oude museumgedeelte. De openingstijden van Pingo zijn gelijk aan het museum, namelijk van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 en 17.00 uur. Hier kun je koffie drinken met gebak, maar ook maaltijdsalades, sandwiches en bittergarnituur staan op het menu.
Bekijk ook
Ontdek alle archeologie-, kunst en geschiedenistentoonstellingen van het Drents Museum.