Navigatie overslaan

Basis­on­der­wijs

Voor leerlingen valt er in het Drents Museum heel veel te ontdekken. Onze museumdocenten staan voor jullie klaar met verrassende onderwijsprogramma’s over archeologie, geschiedenis en kunst.

Pre­his­to­ri­sche hightech!

Mensen die bewegen als apen, in grotten wonen en bijna niet kunnen praten? De prehistorische mens wordt vaak afgebeeld als onbehouwen woestelingen in berenvellen. 

Van kiep­ke­rel tot woon­wa­gen (PO)

In de tentoonstelling Volk van de ventweg – Reizigers in Drenthe maak je kennis met Drentse woonwagenbewoners uit verschillende tijden. Hun geschiedenis volg in drie delen: van de komst van de eerste trekarbeiders, kiepkerels en ambachtslieden, via de tijd waarin er volop werd gereisd met de woonwagen tot aan de wereld van de reizigers van nu.

Ach­ter de kunst (PO)

Vincent van Gogh, Matthijs Rölling, Sientje Mesdag - Van Houten, Clary Mastenbroek en Jozef Israëls. Werk van deze kunstenaars en nog vele anderen bekijken en bespreken we, maar waar het in dit programma vooral om draait, is veel zelf doen!

Een kof­fer vol spullen

Waarom verzamelen wij? Wat hebben verzamelen en een museum met elkaar te maken? Wat is een vitrine en wat bedoelen we met tentoonstelling?

Mys­te­rie in het veen – Het meis­je van Yde (PO)

Hoe ziet een Drents dorp er rond het jaar 0 uit? Hoe wonen en werken deze mensen en wat komen die Romeinen in het noorden doen? Samen met onze museumdocent reizen de leerlingen terug naar de Romeinse tijd en stappen ze letterlijk in de rol van Drentse dorpelingen.

Onli­ne work­shop: Stil­le­vens vind je over­al (PO)

Henk Helmantel schildert vaak stillevens. Hiervoor maakt hij met allerlei voorwerpen verschillende opstellingen. Onderwijsgroepen hebben nu de mogelijkheid om online te ontdekken hoe je een stilleven maakt en hoe je uit alledaagse spullen inspiratie kunt halen.

Ook een stoel ver­telt een boel

Deze les gaat over wat dingen om ons heen kunnen vertellen. Leerlingen komen erachter dat spullen en gebouwen communiceren. Spelenderwijs onderzoeken ze hoe dingen dat doen.

Online

Is het Drents Museum te ver weg voor jouw school? Geen probleem, met ons online programma haal je het museum gewoon naar de klas.

Bekijk de online lessen

Doorlopende leerlijn

Al onze programma’s voor het basisonderwijs zijn afgestemd op het niveau en interesses van de leerlingen en daarmee prima in te passen in de doorlopende leerlijn cultuureducatie van de school.

Onderwijs op maat

Wij sluiten met onze onderwijsprogramma’s graag aan bij het niveau en de interesse van de leerlingen of het onderwerp waarmee de klas op dat moment bezig is. Dat geldt ook voor leerlingen van het speciaal onderwijs. Als je van tevoren contact met ons opneemt, nemen wij het museumbezoek uitgebreid met je door. Samen stemmen we de inhoud van ons programma af op jouw wensen.

Neem contact op met ons team

Kom je met meerdere klassen? Ook dan ontwikkelen wij graag een programma op maat. Als je dat fijn vindt, verzorgen wij lessuggesties om het bezoek aan het museum in de klas voor te bereiden of na afloop te verwerken

Doe het zelf

Jongeren tot en met 17 jaar mogen altijd gratis bij ons naar binnen. Dat betekent dat je ook zelf met je klas naar het museum kunt gaan en je eigen les kunt geven. Je moet je groep wel altijd vooraf aanmelden. Niet alleen kunnen wij dan de groepsingang voor je opendoen, we kunnen ook even de logistieke kant van het bezoek met je doornemen. Wil je weten hoe je zelf een les in het museum moet geven, dan helpen we je graag! 


Denk eraan dat het moeilijk is om met grote groepen te werken in het museum. Daarom vragen wij je om groepjes te maken van maximaal 10 leerlingen. Zorg ervoor dat elk groepje minimaal één begeleider heeft.

Enthousiast geworden?

Wil je langskomen met jouw klas of een online les boeken? Vul dan hieronder het contactformulier zo volledig mogelijk in. Ons team educatie neemt gauw contact met je op. We kijken ernaar uit om jullie te ontmoeten in het Drents Museum!

Vraag een programma aan
Inloggen