Openingstijden

di t/m zo van 10.00 - 18.00 uur
in vakanties ook maandag open

+

Pers

Let op: dit is een persbericht uit 2016. Klik hier voor Into Nature 2021


 

Into Nature in en om Drents Museum

Persbericht 9 juni 2016

Deze zomer is Drenthe het podium voor een uniek kunstevenement: Into Nature art expedition. Op de ruim 40 kilometer lange kunstroute door het Drentse landschap is werk te zien van landelijk en internationaal bekende kunstenaars. Als onderdeel van Into Nature treedt het Drents Museum letterlijk én figuurlijk naar buiten. Het museum toont werk van Mark Dion, Theo Goedvriend, Sjoerd Buisman en Numen/For Use, die ieder op eigen wijze onderzoek doen naar de verhouding van de mens tot zijn natuurlijke omgeving. Speciaal voor deze gelegenheid exposeert het museum ook op locaties buiten de eigen muren: de daktuin van het museum, de nabijgelegen Gouverneurstuin en De Nieuwe Kolk.

Mark Dion - Concepts of Nature
In de solotentoonstelling van kunstenaar Mark Dion (1961, VS) staat de problematische relatie van de mens met de natuur centraal. De expositie is een samenwerking tussen Mark Dion, het Duitse Marta Herford museum en het Drents Museum. Voor Concepts of Nature, met Dions werk van de laatste 25 jaar, heeft de kunstenaar meer dan 7.000 objecten samengebracht. Het is daarmee de grootste expositie van Dion in Nederland. De tentoonstelling vindt op twee locaties plaats: in de Abdijkerk van het Drents Museum waar het werk Library for the Birds vol zebravinken, tortelduiven en kanaries te zien is en in de tentoonstellingsruimte van De Nieuwe Kolk, die getransformeerd is tot een mysterieus jachtdomein. 

Theo Goedvriend - Focus on Nature 
Voor Into Nature organiseert het Drents Museum als eerste museum een grote tentoonstelling over het werk van kunstenaar Theo Goedvriend (1879-1969), bekend van zijn paddenstoelenschilderijen en boslandschappen. Zijn belangrijkste onderwerp is de microkosmos. In de expositie wordt, in combinatie met de hedendaagse kunstenaars die tijdens Into Nature te zien zijn, een verbinding gelegd in natuurbeleving uit het verleden en heden. Veel werken van Goedvriend zijn niet eerder tentoongesteld. De tentoonstelling is te zien op de afdeling Kunst 1885-1935.

Sjoerd Buisman - Manipulation of Nature
Tijdens Into Nature neemt Sjoerd Buisman (1948) de daktuin van het Drents Museum tot decor van zijn kunst. Dit Jacob Cramerpark kenmerkt zich door vele doorkijkjes naar de tentoonstellingszaal en door grindpaden en bloemperkjes in geometrische structuren. Buisman koos een aantal plekken uit voor zijn sculpturen, waaronder de vijver waar hij een Wilgen Waterpalissade creëerde. In zijn manipuleerbaarheid sluit zijn werk, waarin hij de vorm, omvang en richting van planten en bomen zelf bepaalt, aan op de natuur in het aangelegde park. 

Numen/ for Use - Participating in Nature
In de Gouverneurstuin, schuin tegenover het Drents Museum, bouwt het Kroatisch/ Oostenrijkse kunstenaarscollectief Numen/For Use tussen de bomen een spectaculaire installatie van tape. Tape Assen is speciaal voor deze locatie ontworpen. Numen/For Use creëerde eerder kunstwerken in wereldsteden als Melbourne, Tokio en Parijs. 

Into Nature art expedition
Voor Into Nature werkt het Drents Museum samen met Stichting Drenthe Kunst, Cultuur & Natuur, Museum De Buitenplaats in Eelde, Kunst in Kolderveen (KiK) en Kunst & Cultuur Drenthe. De kunstroute strekt zich uit van Assen, via het beekdal van de Drentsche Aa naar Groningen Airport Eelde en de landgoederen rond Paterswolde. Met werk van nationaal en internationaal bekende kunstenaars, zoals Florentijn Hofman, Taturo Atzu, Zoro Feigl en herman de vries.

Passe-partout Into Nature (2 juli t/m 18 september): € 25,00 inclusief reisgids met informatie over de kunstroute, locaties (waaronder Drents Museum), kunstwerken, fietsverhuur en excursies. Combiticket passe-partout Into Nature + Drents Museum: € 30,00 inclusief bezoek aan de Mayatentoonstelling (t/m 4 september).

Voor meer informatie: www.drentsmuseum.nl en www.intonature.net.

Persfoto's
Klik op de afbeeldingen hieronder om deze te vergroten.

    

Bijschriften (van links naar rechts):
- Mark Dion, Widerspenstige Wildnis, Marta Herford, 2015
Met werken: Shooting Gallery (2009), Hunting Blind - The Slob (2008), Target Wall (2009), foto: Hans Schröder, Marta Herford
- Mark Dion, Widerspenstige Wildnis, Marta Herford 2015, The Library for the Birds of Herford, 1989/2015, Mixed Media, foto: Hans Schröder, Marta Herford
- Numen/For Use, Tape Hasselt, House for Contemporary Art Z33, Hasselt, België, 2012, foto: Kristof Vrancken
- Theo Goedvriend, Vissen, ongedateerd, gouacheverf op papier op board, foto: collectie Gemeentemuseum 
- Sjoerd Buisman, Wilgenconen, Museum Oud Amelisweerd, 2015