Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur
extra open: maandag 20 mei 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Woordzoekers

Bronstijd

De bronstijd duurde ongeveer van 3000 voor Christus tot 1200 voor Christus. Het heet de bronstijd, omdat in die periode voor het eerst brons wordt gebruikt door de mensen. Het is natuurlijk niet zo dat iedereen brons had. Nee, vuursteen blijft ook in periode het belangrijkste materiaal om gereedschappen van te maken. Brons is namelijk erg kostbaar. Als je een bronzen dolk of sieraad hebt, is dat een rijk bezit. 

Brons wordt namelijk gemaakt door twee metalen samen te smelten: koper met een beetje tin. Deze twee metalen zitten niet in de Nederlandse bodem. Brons komt dus van ver. Door reizende handeleren komt het brons naar Nederland. De mensen leren snel hoe ze brons kunnen smelten om er weer iets nieuws van te maken. Zo maken ze messen, dolken, ketels en sieraden van brons. 

De woordzoeker die je hiernaast ziet, zit vol met woorden die een link hebben met de bronstijd. Weet jij de oplossing van de woordzoeker te vinden? Klik op de puzzel om deze te printen. IJzertijd

De ijzertijd komt na de bronstijd en is de laatste periode die we tot de prehistorie rekenen. De ijzertijd begon rond 800 voor Christus tot 12 voor Christus, het jaar dat de Romeinen in Nederland aankomen. 

In deze tijd werd, zoals je misschien al kan raden, ijzer het belangrijkste materiaal om gereedschappen van te maken. Het was harder dan brons en veel minder duur omdat ijzer ook in Nederland gevonden wordt. Daardoor hoeft het niet geimporteerd te worden. Helaas is er weinig ijzer bewaard gebleven uit de ijzertijd, omdat ijzer heel erg roest. Daardoor zijn deze materialen veelal in de bodem weggeroest. Wel zijn er andere dingen bewaard gebleven, vooral in het veenmoeras. De meeste veenlijken die in het Drents Museum te zien zijn, komen uit deze ijzertijd. Het meisje van Yde, het meest bekende veenlijk van Nederland, komt uit de Romeinse ijzertijd dus na 12 voor Christus.

Weet jij alle woorden in de woordzoeker over de ijzertijd te vinden?