Openingstijden

dinsdag t/m zondag, 10.00 - 17.00 uur

+

Menu

Workshop: Sprang

Wat is sprang?

Sprang is een oude manier van vlechten. Het is een moeilijke manier van vlechten, want je werkt niet met drie draadjes maar met een heleboel draden.

Die draden zitten boven en onder vastgemaakt en zijn verdeeld in een onderlaag en een bovenlaag. Door de draden uit de verschillende lagen om elkaar heen te draaien, ontstaat er een gevlochten textiel.

Dit wisselen van draden doe je met je vingers.

Doordat de draden tussen 2 punten vast is gemaakt, krijg je boven en onderaan een draaiing. Je werkt dus van boven en van beneden naar het midden toe. In het midden van het werk wordt het afgehecht en uiteindelijk is de bovenkant altijd spiegelbeeldig aan de onderkant. Sprangwerk is heel elastisch en doet qua eindresultaat een beetje denken aan een breiwerk of een visnet.

 

Meisje van Yde droeg sprang band

Een zeldzaam voorbeeld van prehistorisch sprang is de band waarmee het meisje van Yde is gewurgd. De band is mooi bewaard gebleven en is waarschijnlijk gemaakt om als ceintuur of riem te gebruiken. Hij is gemaakt van wel 37 draden en moet meer dan 2 meter lang zijn geweest. Mevrouw Coby Reijnders heeft de band van het meisje van Yde nagemaakt

In deze video legt museumdocent Blue van der Zwan uit hoe sprangen werkt.  

Als je er mee aan de slag wilt, kun je voor extra tips kijken op de site van Den Blauwen Swaen.

 

Heb je een sprangwerk gemaakt? Deel het met ons!

Wanneer je met de sprangtechniek aan de slag gegaan bent, willen we graag meekijken naar het resultaat! Vind je het leuk om dat met ons te delen? Stuur ons dan een foto!

Dat kan via Facebook, Instagram of communicatie@drentsmuseum.nl.